Želje
Psihologija

Da li pazite šta želite?

Zašto je roditeljima u savremenom svetu često mnogo lakše da svojoj deci dopuste sve i ispune im sve želje nego da ih u tome osujete

Želje Nekada želje prestanu onda kada ih izgovorimo i počnemo realno da posmatramo mogućnost njihovog izvođenja, a neke tek tada počinju da deluju kao ipak ostvarljive / Ilustracija Freepik
jan 14 2024, 05:00

Podeli

„Praznici su vreme da poželite nešto novo” – kaže jedna reklama. U stvari, mi stalno nešto želimo i čim ispunimo jednu želju, odmah se pojavljuje nova, ili više njih. Tako je barem ako smo mentalno zdravi. Što ne znači da svaku tu želju treba i moramo da ispunimo.

Selma Frajberg u svom bezvremenskom bestseleru „Magične godine: razumevanje i rešavanje problema ranog detinjstva” kaže:

„Kako će se onda voljeni roditelj, u očima deteta, pretvoriti u čudovište? Ako pažljivo pogledamo život malog deteta, nalazimo da se takve transformacije dešavaju uglavnom u onim slučajevima kada smo prinuđeni da ometamo detetovo zadovoljstvo, kada prekinemo ugodnu aktivnost ili odbijemo želju, kada na neki način osujetimo želje ili apetite deteta. Dok traje detetov bes, majka postaje najgora, najpodlija majka na svetu.

Sada je moguće zamisliti da ako se nikada nismo mešali u traženje zadovoljstva deteta, ispunivši sve želje, ne protiveći se ničemu, možda nikada nećemo doživeti ove negativne reakcije deteta, ali proizvod takvog vaspitanja dece ne bi bilo civilizovano dete.

Od nas se zahteva da ometamo zadovoljstvo deteta ne samo iz praktičnih razloga koji se svakodnevno iznose u toku odgajanja deteta – zdravlje, bezbednost, zahtevi porodice – ali da bi se došlo do evolucije civilizovanog muškarca i žene.

Dete počinje život kao životinja željna zadovoljstva; njegova infantilna ličnost je organizovana oko sopstvenih apetita i sopstvenog tela.

U toku njegovog odgajanja cilj traženja ekskluzivnog zadovoljstva mora biti drastično modifikovan, temeljni porivi moraju biti podložni diktatu savesti i društva, moraju biti sposobni za odlaganje i u nekim slučajevima potpuno odricanje.”

U ovom citatu nalazimo odgovor na to kako se odigrava drama sa željama tokom odrastanja. I zašto je roditeljima u savremenom svetu često mnogo lakše da svojoj deci dopuste sve i ispune im sve želje nego da ih u tome osujete.

Dakle, moguće je nekoliko krajnjih ishoda.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price