Pronađeno u prevodu

Ovaj algoritam je fašista (i mogao bi da vam uništi život)

Kako bi rad socijalnih službi bio efikasniji, gradovi širom sveta uvode algoritme koji procenjuju ko je sklon prevari. To je recept za propast

/ Midjourney
mar 12 2023, 14:18

Podeli

Tekst “This Algorithm Could Ruin Your Life” objavljen je u magazinu Wired u martu 2023. Napomena: u tekstu se govori i o samoubistvu. Ako vam treba pomoć ili znate nekoga kome treba pomoć, pozovite Nacionalnu SOS liniju za prevenciju samoubistva na 0800/309-309

Sistem koji se koristi u Roterdamu, u Holandiji, rangira ljude na osnovu rizika od prevare. Rezultati su bili zabrinjavajući.

U oktobru 2021, 44-godišnjakinja Iman, majka troje dece, još uvek je osećala bolove od abdominalne operacije koju je imala pre nekoliko nedelja. Ona svakako nije želela da bude tu gde je trenutno bila, u maloj, kockastoj zgradi blizu centra Roterdama, dok su je dva istražitelja strogo ispitivala. Ali morala je da dokaže svoju nevinost ako ne želi da izgubi novac koji je koristila za plaćanje stanarine i kupovinu hrane.

Iman je imigrirala u Holandiju iz Maroka sa svojim roditeljima kada je bila dete. Kada je odrasla, počela je da dobija novčanu pomoć, zbog svojih zdravstvenih problema, nakon što se razvela. Od tada, mučila se da dobije socijalne naknade i povremeno radila kao čistačica. Kaže da bi uradila sve da napusti sistem socijalne pomoći, ali zbog hroničnog bola u leđima i vrtoglavica teško joj je da nađe i zadrži posao.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price