Politika

Zavetništvo je širi pokret od Zavetnika

Zavetnike – od Miloša Vučevića do Ivice Dačića, preko Šešelja juniora i Aleksandra Šapića, do Aleksandra Vulina i Milana Stamatovića, vezuje ideologija „zavetništva"

Ilustracija VP
apr 14 2024, 05:00

Podeli

Sad se već jasno nazire evolutivni niz: radikali – naprednjaci – Zavetnici. Formalno, partija na čijem čelu je Milica Đurđević Stamenkovski nosi brend Zavetnika, ali to je svakako širi pojam i obuhvata sve partije i entitete zajedničke liste sa Srpskom naprednom strankom na čelu, za nove beogradske izbore koje je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala za 2. jun. Zavetnike – od Miloša Vučevića do Ivice Dačića, preko Šešelja juniora i Aleksandra Šapića, do Aleksandra Vulina i Milana Stamatovića, vezuje ideologija „zavetništva”. Glavni zavetnik je naravno Aleksandar Vučić koji je opet pozajmio ime svojoj stranci, ali prvi put i zajedničkoj zavetničkoj listi. Ako ga i bude, Vučićev tri puta najavljeni pokret za narod i državu biće upravo to – ova lista kao kičma pokreta zavetnika.

Iako Socijalistička partija Srbije ima elemente „slavske levice”, ona sigurno neće biti avangarda zavetništva. Već će to biti Vulinov Pokret socijalista i izvorni Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski koju je prvi čovek Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, svojevremeno samo taktički nazvao „Mica transformesica”, kako bi je nekako uglavio na isti poster sa predsednikom Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem u ustaškoj uniformi i Milošem „Francuzom” Jovanovićem, liderom Nove DSS sa francuskom beretkom na glavi. Na drugom plakatu Jovanović je sa albanskim kečetom na glavi i albanskom zastavom na njemu, ali su naprednjački propagandisti tada keče na glavu taktički stavili i Milici Zavetnici i Bošku Obradoviću. Lako bi Miloš Jovanović mogao ono „Francuz” da pretvori u komparativnu prednost. Tek nakon Vučićeve posete Makronu. Još kad bi nam stigli francuski borbeni avioni „rafali”. Pa da se sa Hrvatskom, koja je već kupila eskadrilu „rafala”, igramo Indije i Pakistana.

Iako se činilo da su Zavetnici samo projekat za razbucavanje desnice i dovođenje njenih glasača u zabludu, pokazalo se da se radi o znatno širem Vučićevom projektu – o stožernoj tački oko koje će se vrednosno i akciono okupiti i SNS i svi njeni saveznici. Milica Zavetnica možda jeste taktička transformersica, ali nije nikakva preletačica, jer ona nigde nije ni otišla od svog tvorca. Naoko paradoksalno, političarka koja je završila ispod cenzusa ima šanse da postane ministarka. Pa i Stipe Mesić, na neuporedivo većim gabaritima bio je neuspešni predsednik SFRJ, ali uspešni tuđmanista koji je izvršio zadatak – dao bitan doprinos da SFRJ više ne postoji. Tako je i Milica, po političkom biću radikalka, izvršila zadatak i razbucala desnicu, odnosno njenu zajedničku listu.

Da li je Branimir Nestorović zavetnik? Naravno. Pa, zašto onda nije na zajedničkoj izbornoj listi sa SNS? Pa zato što još ima kapacitet da ide sam (sa svojim pokretom) i da tako bude efikasniji za zavetništvo. U istraživanjima javnog mnjenja ne stoji loše. Za razliku od Milice Zavetnice, njemu još poneko, ko i nije baš za Vučića, može da poveruje

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price