Politika

Tunel, priča o strahu mafije i(li) porazu države

Iako je premijer Dritan Abazović uvjeren da je ovo "očajnički potez mafije" da izbjegne ruku pravde, teško je oduprijeti se utisku da su te strukture ponizile državu kopajući tunel pred nosom i doslovce ispod nogu štićenih ličnosti i institucija

Tunel koji je “proslavio” Crnu Goru / Foto Government of Montenegro/Handout / AFP / Profimedia
sep 20 2023, 05:00

Podeli

Taman negdje u vrijeme kada su započeli maratonski i neizvjesni pregovori o 44. crnogorskoj vladi, koje vodi mandatar Milojko Spajić, krenuli su, ispostavilo se, i kreativni podzemni radovi čiji je očiti cilj bilo potkopavanje države i pravosuđa, ali i okončanih i tekućih sudskih i tužilačkih predmeta.

Zasada nepoznati počinioci su za tih par mjeseci u centru Podgorice prokopali tunel od zgrade u kojoj su zakupili stan do arhive Višeg suda u kojoj se čuvaju krunski dokazi u nekim od najosjetljivijih crnogorskih slučajeva. Trideset metara duga bušotina, koja je zahtijevala izuzetnu logistiku i vještinu “rudara”, neodoljivo podsjeća na projekte južnoameričkih kartela ili na holivudski klasik “Bjekstvo iz Šošenka” u kome je Tim Robins, doduše mnogo duže, prokopavao put do slobode.

Nelegalni podzemni prolaz zatekao je crnogorske zvaničnike i obavještajni sektor taman kao filmskog upravnika zatvora rupa u ćeliji, sakrivena iza postera Rite Hejvort.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price