Politika

Srpska opozicija i lokalni izbori: Znam za (još) jedan grad

U poslednje vreme može se čuti, iz ponekog (značajnog) grada u Srbiji, kako bi opozicija, samo kada bi se organizovala u tom gradu počistila vlast na izborima, jer je lokalni odbor SNS-a u tom gradu, toliko u rasulu da čak ni lokalni naprednjaci "ne mogu da smisle" lokalno rukovodstvo. Ako ste na pomislili da je "baš taj grad" Niš, najverovatnije ste u pravu. Ali nije Niš jedini...

Protesti u Nišu, jun 2023. godine / Foto SASA DJORDJEVIC / AFP / Profimedia
okt 01 2023, 05:00

Podeli

Da se u srpskoj politici od drveta često ne vidi šuma, nije ništa novo, pa tako i ne odskače od normalnog, ili onoga na šta smo navikli, to što predstavnici srpske opozicije ponekad deluju kao da od Beograda ne vide ostale gradove. I ne, ovde nije reč o staroj izraubovanoj priči o decentralizaciji (Srbija radi, Beograd se gradi), koliko o tome da u srpskoj politici često procesima upravljaju narativi koji se nametnu, ponekad bez pravog osnova. A poslednjih nekoliko godina je dominantan narativ da ako negde opozicija može da pobedi naprednjačku vlast, to može biti samo Beograd.

Često se, međutim, u poslednje vreme može čuti, baš tamo negde sa lokala, ne baš iz svih krajeva zemlje, ali iz ponekog (značajnog) grada u Srbiji, kako bi opozicija, samo kada bi se organizovala u tom gradu bez problema počistila vlast na izborima, jer je lokalni odbor Srpske napredne stranke baš u tom gradu, toliko zavađen i toliko u rasulu da čak ni lokalni naprednjaci “ne mogu da smisle” lokalno rukovodstvo, i da je prosto neverovatno da mogu da dobiju izbore. Nisu, naravno, te priče zasnovane na preciznim istraživanjima, koliko na osećaju i kafanskim analizama koje dolaze “baš iz tog grada”, a ako ste kada ste pročitali ovu analizu situacije u “baš tom gradu” pomislili na Niš, najverovatnije ste u pravu. Ali nije Niš jedini gde bi opozicija mogla, verovatno, kada bi sa istom energijom dočekala naredne lokalne izbore kao što ih čeka u Beogradu, u najmanju ruku mogla da izbornu trku “učini zanimljivom”. Tim pre što beogradski izbori za razliku od većine ostalih gradova i opština, zapravo ne moraju da se dogode, već će to zavisiti od volje i procene predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price