Politika Svet

Srbija i Mađarska, kineski trojanski konji na Zapadu

Vremena su se drastično promenila u poslednjih pet godina i jedini koji ne žele da vide tu promenu su Vučić i Orban

/ Dusan Milenkovic / ATA Images / Profimedia
maj 07 2024, 20:29

Podeli

Evropska turneja kineskog predsednika Si Đinpinga ima, pre svega, antiamerički predznak i kipi od želje da pokaže pukotine na Starom kontinentu koje Kina sa lakoćom popunjava. Izbor Francuske, Srbije i Mađarske duboko je simboličan, što u kineskom poimanju politike ima veoma dubok značaj. Prisustvo Sijeve supruge Peng Lijuan je konkretan pokazatelj Sijeve namere da predstavi posete Parizu, Beogradu i Budimpešti kao prijateljske i srdačne a ne samo radne.

Pariz je izabran iz nekoliko razloga i svi su, na ovaj ili onaj način, vezani za Ameriku. Si je sa posetom Jelisejskoj palati obeležio 60 godina diplomatskih odnosa Kine i Francuske, sa jasnom aluzijom na Šarla de Gola, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg, “antiameričkog” lidera u posleratnoj Evropi. De Gol nije bio samo prvi zapadnoevropski političar koji je uspostavio relacije sa Pekingom, već je i izveo Francusku iz komandnog lanca NATO-a i zagovarao je neutralnost Evrope u Hladnom ratu, što u Pekingu posebno cene.

Drugi motiv Sijeve posete Francuskoj jeste očekivanje potvrde Emanuela Makrona da EU neće pomagati Tajvanu u slučaju kineskog napada, kao i da će EU vagati pažljivo svoju poziciju u sve izvesnijem novom hladnom ratu između Pekinga i Vašingtona, odnosno da će biti više posmatrač nego učesnik. Ili kako je to Makron definisao – ako smo saveznici Amerike, nismo njeni vazali.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price