Politika Svet

Srbija i Mađarska, kineski trojanski konji na Zapadu

Vremena su se drastično promenila u poslednjih pet godina i jedini koji ne žele da vide tu promenu su Vučić i Orban

/ Dusan Milenkovic / ATA Images / Profimedia
maj 07 2024, 20:29

Podeli

Evropska turneja kineskog predsednika Si Đinpinga ima, pre svega, antiamerički predznak i kipi od želje da pokaže pukotine na Starom kontinentu koje Kina sa lakoćom popunjava. Izbor Francuske, Srbije i Mađarske duboko je simboličan, što u kineskom poimanju politike ima veoma dubok značaj. Prisustvo Sijeve supruge Peng Lijuan je konkretan pokazatelj Sijeve namere da predstavi posete Parizu, Beogradu i Budimpešti kao prijateljske i srdačne a ne samo radne.

Pariz je izabran iz nekoliko razloga i svi su, na ovaj ili onaj način, vezani za Ameriku. Si je sa posetom Jelisejskoj palati obeležio 60 godina diplomatskih odnosa Kine i Francuske, sa jasnom aluzijom na Šarla de Gola, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg, “antiameričkog” lidera u posleratnoj Evropi. De Gol nije bio samo prvi zapadnoevropski političar koji je uspostavio relacije sa Pekingom, već je i izveo Francusku iz komandnog lanca NATO-a i zagovarao je neutralnost Evrope u Hladnom ratu, što u Pekingu posebno cene.

Drugi motiv Sijeve posete Francuskoj jeste očekivanje potvrde Emanuela Makrona da EU neće pomagati Tajvanu u slučaju kineskog napada, kao i da će EU vagati pažljivo svoju poziciju u sve izvesnijem novom hladnom ratu između Pekinga i Vašingtona, odnosno da će biti više posmatrač nego učesnik. Ili kako je to Makron definisao – ako smo saveznici Amerike, nismo njeni vazali.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price