Tajvan i Kina
Svet

Izbori na Tajvanu, između rata i mira

Subotnji izbori na Tajvanu su prvi značajni u "superizbornoj" 2024. godini i premijerna provera za otpornost liberalnih demokratija na autokratske viruse koji se šire iz Pekinga, Moskve, Teherana i Dohe

Tajvan i Kina Tajvan i Kina / Ilustracija Velike priče
jan 11 2024, 05:00

Podeli

Od kada se Tajvan demokratizovao i organizovao prve izbore 1996. godine, Kina pojačava zveckanje oružjem u moreuzu koji ih razdvaja, kao znak upozorenja “pobunjenom” ostrvu. Pre 28 godina, u nedelji pred prve istorijske izbore, Kinezi su sedam dana lansirali rakete u teritorijalne vode Tajvana. Tada je bilo dovoljno da Vašington pošalje dva nosača aviona i da se Kinezi primire, danas bi takav potez Amerikanaca bio protumačen kao približavanje trećem svetskom ratu. Tajvan je fundamentalno značajan za komunistički režim u Pekingu iz simboličnih, geostrateških, političkih i ekonomskih razloga. 

Simbolično – u kineskoj politici simbolika igra primarnu ulogu – jer bi sa povratkom Tajpeja u zagrljaj “Zmaja” bila stavljena tačka na posledice veka poniženja, kako u Pekingu doživljavaju period od Opijumskih ratova do komunističke revolucije 1949. godine. 

Sa geostrateške tačke gledišta Kina bi sa zauzimanjem Formoze postala planetarna pomorska sila i oduzela bi glavnom rivalu Sjedinjenim Američkim Državama “nepotopivi nosač aviona”, kako je definisao Tajvan pre 70 i kusur godina američki general Daglas Mekartur tokom Korejskog rata. Bez Tajvana pod kontrolom, Peking ne može da ugrozi američku talasokratiju i posledično planetarnu hegemonsku poziciju Vašingtona.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price