Biznis

Džombe na kineskom svilenom putu

Najambiciozniji poduhvat ekonomskog razvoja i infrastrukture koji je svet ikada video suočava se s nepoverenjem, preispitivanjem i posustajanjem

/ Diloka107 / DPphoto / Profimedia
feb 11 2023, 11:57

Podeli

Litvanija, Letonija i Estonija napustile su inicijativu “17+1”, koju je Kina pokrenula radi jačanja saradnje sa zemljama Istočne Evrope. Hrvatskoj vladi stručnjaci savetuju da se pridruži baltičkim zemljama, a pojedine afričke, azijske i latinoameričke države, koje su u poslednjih osam godina prihvatile ogromne sume kineskog kapitala kao spas za ekonomski razvoj i izlaz iz siromaštva, sada preispituju svoje učešće u globalnom projektu “Pojas i put” (kome pripada evropski ogranak “17+1”).

S druge strane, početkom ove godine Argentina je odlučila da postane zvanični član kineske inicijative „Pojas i put“ (BRI) i tako obezbedila 23,7 milijardi dolara novog finansiranja. A Kolumbija, koja je doskoro bila nezainteresovana za kineski kapital, prihvatila je 2020. godine ponudu firme China Harbour Engineering za izgradnju metroa u Bogoti, vrednu 3,9 milijardi dolara.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price