Politika

Priča za koju bi Netflix “ubio”: Plinske nevolje u srcu carstva Andreja Plenkovića

Ruski plin, hrvatski minusi i uloga otoka Hvara

/ Ilustracija VP / Profimedia / Screenshot
sep 25 2023, 05:00

Podeli

Pravila političke taktike i strategije u vezi s aferama su prilično jasna. Prvo je očekivano idealistično – najbolje da se ne događaju. Kad se već dogode, najbolje je da se dogode što dalje od sljedećeg datuma izlaska na izbore. A ako se, sakloni Bože, dogode bliže danu kad birači odlučuju o tome tko će ostati ili pasti s vlasti, nužno ih je riješiti što brže i nadati se da će skretanje pažnje puka na druge stvari ispasti što učinkovitije.

Hrvatska je već u predizbornom modu. Ništa čudno, jer se naredne godine trebaju održati i izbori za Sabor, predsjednika države i Europski parlament (a nedugo zatim, na proljeće 2025. i posljednji preostali, lokalni izbori).

Vladajuća stranka, međutim, već tri mjeseca ne stavlja točku na golemu aferu u kojoj je državni HEP (Hrvatska elektroprivreda) sasvim bespotrebno izgubio 14,8 milijuna eura. Radi se o bizarnom propustu u trgovini plinom koji je razotkrio kratere u odnosima na vrhu vlasti, endemsko neznanje i neodgovornost, te cijeli niz vrlo isprepletenih mreža u domaćem energetskom sustavu koje opako smrde na korupciju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price