Politika

A kad “zeleni” dođu na vlast: Slučaj Zagreba

Prolazno vrijeme nove zagrebačke vlasti oličene u Tomislavu Tomaševiću i Možemo! u sjeni poteza koji bi mogao spasiti Plenkovića i HDZ

/ Ilustracija VP / Profimedia
jul 17 2023, 05:00

Podeli

U posljednjim minutama 27. veljače 2021. godine, čovjeku koji je vladao Zagrebom dva desetljeća, iznenada je pozlilo. Radilo se o masivnom infarktu, tako da Milan Bandić, zapravo, nije ni imao šanse.

Njegova iznenadna smrt tri mjeseca pred lokalne izbore svakako je dodatno izmiješala političke karte, što je bilo i očekivano. Ono što se nije očekivalo je da bi taj tragičan događaj od kojeg su, evo, prošle skoro dvije i po pune godine, mogao bitno, ako ne i presudno, utjecati na to tko će skoro do kraja ovog desetljeća biti na vlasti – i to ne u Zagrebu, nego u Hrvatskoj.

Da bismo objasnili tu potencijalnu vezu odlaska Milana Bandića i mogućeg ostanka Andreja Plenkovića i HDZ-a na vlasti, treba se vratiti još malo dalje u prošlost, pred kraj 2020. godine. Dan prije Božića, 23. prosinca, tadašnja zeleno-lijeva koalicija, predvođena strankom Možemo! i Tomislavom Tomaševićem, odlučila je da na gradske izbore neće ići u koaliciji sa SDP-om.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price