Politika

Sve što trebate znati o izborima u Hrvatskoj

Hoće li HDZ odnijeti pobjedu i može li ona već koliko u četvrtak postati Pirova?

/ Ilustracija VP / Profimedia
apr 17 2024, 12:35

Podeli

Da se netko, blaženo neinformiran, spusti odjednom padobranom usred Hrvatske i krene čitati ovdašnje medije, vjerojatno bi prvo pomislio da lagano silazi s razuma. Okej, ovdje traje jedna od važnijih i žešćih predizbornih kampanja posljednjih godina, strasti vriju i riječi se ne biraju, a u političkim kampanjama uvijek iz vreće ispadaju i najčudniji svatovi. Negdje na samim počecima višestranačke demokracije, dok je Hrvatskom još bjesnio rat, na lokalnim izborima se, recimo, pojavila nova stranka, zvala se Hrvatska stranka naravnog zakona čiji se program, u biti, svodio na postizanje mira u svijetu transcendentalnom meditacijom. U jednoj županiji su čak osvojili i mjesto u skupštini, ali im se, šteta, nakon toga izgubio trag. Možda su utonuli u meditaciju, ali ona svakako – kako vidimo – nije urodila mirom u svijetu. Zasad.

Tridesetak godina kasnije, međutim, nesretni namjernik čiji su padobran zračna strujanja nanijela u “raj na zemlji” (inače, turistički slogan za Hrvatsku devedesetih, izabran na natječaju na kojemu je s ovom inventivnom porukom pobijedila i lijepu novčanu nagradu osvojila supruga tadašnjeg ministra turizma) neće među luđim vijestima iz predizborne kampanje vidjeti nekakve marginalce. Vidjet će, recimo, Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture, kroz čiji resor prolaze puste milijarde eura iz EU fondova, kako priča s vlastitom – kravom. O predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Koji je ranije najavio da će Butković ostati bez “krčme, krave, kamiona”, zbog kriminala i pogodovanja, nakon što je (i ovaj) ministar osvanuo u mobitelu čuvene Josipe Rimac, kako je, s pozicije ministra, dogovarao zaposlenje za nekog njenog štićenika. U privatnoj firmi. Vidjet će i Milanovića koji poručuje Plenkoviću da “sprema sendvič za Bruxelles”, gdje će nakon izbora “ići naplaćivati ulaz u WC ili što već”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price