Politika

Neka sasvim drugačija srpska opozicija (i treći politički život Aleksandra Vučića)

Vlast deluje najkrhkije u ovih deceniju i kusur. Subotnji protest po kiši pokazao je dosad retku sliku funkcionalne saradnje proevropske opozicije

Slika sa beogradskog protesta protiv nasilja, subota 28. maj / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
jun 01 2023, 05:00

Podeli

Brojevi odjednom više nisu bili važni.

Beograd nije video najviše ljudi na jednom političkom skupu u istoriji, nisu oboreni istorijski rekordi, a Aleksandar Vučić nije dobio fotografiju iz vazduha kojom bi poklopio političke protivnike i proteste koji se mesec dana odvijaju u Beogradu. Najlakše bi bilo sve svaliti na kišu koja je padala tokom dva dana i dva politička skupa, ali samo još meteoropatija nedostaje kao boljka srpskoj politici.

Da Srbija posle 3. maja više nije ista, to je već postalo aksiom, duboko traumatizovano društvo je svoje traume izbacilo na površinu. Te promene nisu mogle da mimoiđu politiku, koja retko kada pokazuje lepšu stranu društva.

Kako nije bilo “istorijskih rekorda”, prvenstveno na skupu u organizaciji vlasti pod imenom “Srbija nade”, tako smo bili pošteđeni neukusnog – posebno imajući u vidu povod političkih turbulencija, pa i ona dva mitinga proteklog vikenda – prebrojavanja koga ima više.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price