Politika

Najbolje je kada su političari na odmoru

Preko ferija svaka država funkcionira u leru, velike i prijelomne odluke se ne donose, jer one čekaju povratak cijelog ansambla visokih funkcionera, one rutinske i male ionako nisu u djelokrugu ministara, nego nižih službenika

Ilustrcija VP
jul 05 2023, 05:00

Podeli

Život u turističkom središtu može biti vrlo neugodan. Ne samo zato što invazija gostiju iz bijeloga svijeta stvara gužve i podiže cijene svih roba i usluga. Nije lako nekoliko mjeseci, najmanje dva ili tri, a u slučaju Splita, bogami, ne manje od šest, gledati kako se ljudi pred vama opuštaju i zabavljaju, ljenčare i lumpaju, a vi većinu toga vremena provodite radeći. Ništa čovjeka ne može učiniti nesretnim kao tuđa sreća, a mi, Dalmatinci, pola godine u nju razdraženi buljimo. Od početka maja pa do kraja oktobra slušamo razdragani žamor u kojemu se prepliću jezici, smijeh odjekuje našim kamenim uličicama od zore jednoga do zore sljedećega dana. Međutim, ne smiju se domaći, nama nije do zajebancije. Kao i svi normalni ljudi, mi ljetujemo nekoliko tjedana, a ne nekoliko mjeseci. A u našem neposrednom susjedstvu, doslovce pod prozorima stanova u kojima živimo, šest mjeseci u godini vrte se izravni prijenosi ludih provoda u kojima ne možemo sudjelovati. Ponekad mi se čini da je biti Dalmatinac kazna.

Od tuđega veselja valja uteći, zaključati se, zamandaliti prozore, namjestiti klimu na najjače i pokušati se opustiti uz, recimo, TV program. No, taj je pothvat osuđen na neuspjeh. Misija svih naših televizijskih kuća s nacionalnom koncesijom nije da opušta gledatelje, nego vlastite zaposlenike. Zato se na najmanje tri mjeseca u godini zaustavlja produkcija, emisije i serije koje smo redovito pratili cijelu jesen, zimu i proljeće, stavljaju se na čekanje, a umjesto ganc novih nastavaka, vrte se oni prožvakani i stari. Zamislite kako bi to bilo da dnevne novine i portali ljeti ne proizvode nove sadržaje, nego iznova vrte davno pročitane članke. Glavni urednik koji bi donio takvu ulogu ne bi dobio otkaz, poslodavac bi naložio njegovu hospitalizaciju, i dok si rekao keks, bijeli kombi s uključenom sirenom i rotirkom otpremio bi ga u najbližu bolnicu. A bilo bi tako lijepo živjeti ritmom kolega s televizije, koji se ljeti ne moraju plašiti burnout sindroma, nego samo melanoma, jer se povazdan mogu sunčati.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price