Politika

“Kosovo je Srbija” 2008. godine, bio je to prvi pravi kontra-Peti oktobar miting

Uprkos napadnoj kompromisnosti i pruženoj ruci iz fontane želja, Vučić će probati da održi svoj izborni perpetuum mobile i stari sistem perfidne zamene teza, vređanja opozicije (kao oni su kurtijevci, a mi nismo tačijevci), pa će i beogradski izbori biti predstavljeni kao "odbrana Srbije"

Beograd, 21. februar 2008. godine
mar 16 2024, 05:00

Podeli

Nakon što je postao novi predsednik zagrebačkog Dinama, proslavljeni fudbaler Velimir Zajec je pred navijačima kluba za koji je igrao uzviknuo: “Imamo Dinamo!” Iste reči uzviknuo je Zajec pre 24 godine, kad je vraćeno ime Dinamo (Tuđman je klub preimenovao u Kroacija). Ove Zajecove reči su varijacija onih “Imamo Hrvatsku” – što je uzviknuo upravo Franjo Tuđman po povratku iz Njujorka nakon što je Hrvatska primljena u članstvo Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine.

To “imamo!” je jaka motivaciona poruka. “Imamo dogovor!”, izjavio je u martu prošle godine evropski šef diplomatije Žozep Borelj u Ohridu, nakon pregovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, o “primeni sporazuma za normalizaciju odnosa dve države”, kako je to Borelj rekao. Godinu dana kasnije ispostavilo se da baš i “nemamo dogovor”, jer je portparol EU Peter Stano, početkom ovog marta, istakao da “nažalost, nije dovoljno urađeno na primeni dogovorenih sporazuma između Beograda i Prištine”, te je poručio kako je “prioritet EU da dve strane počnu da implementiraju obaveze koje su preuzele, i to u dobroj volji”.

Isti dan kad je Zajec uzviknuo “Imamo Dinamo!”, srpska opozicija je posle 20 časova uveče mogla da uzvikne “imamo datum!” (za beogradske izbore), a mogao je i Vučić da cinično uzvikne “Imate datum!”. I da doda – “Šta još hoćete?”. Mada su intencija i kontekst bili u tom pravcu. Uz naravno artiljerijsku pripremu o državi pod neviđenim pritiscima koja se opredelila za slobodu.

Proradila je Vučićeva Fontana di Trevi – “Dobili su i datum koji su tražili, kao fontanu želja. Sve su dobili” – rekao je Vučić govoreći o datumu izbora. U onu pravu baroknu Fontanu di Trevi u Rimu, ko baci novčić, legenda kaže, vratiće se u Rim. U Vučićevoj “fontani želja” će se vratiti na izbore. Ali nije nebitno jesu li ponovljeni ili novi izbori: ako su ponovljeni, onda valjda treba da na njih izađu iste liste kao na decembarskim izborima. Kako? Pa ni Vučić ne bi mogao tek tako ponovo da spoji Milicu i Boška u Nacionalno okupljanje. Ne bi mu lako bilo, a da ne ispadne providno, da reintegriše i raspadnuti entitet pulmologa Nestorovića jer se više, kako slično kaže i Ćuta, ne zna jesu li to “Mi”, “Vi” ili “Oni”. Nema više ni saveza Borisa Tadića, Saše Radulovića i “Otetih beba”. Novi Radulovićev politički partner je Narodna stranka sa kojom ima potpisan dokument pretencioznog imena – Memorandum o izlasku na lokalne izbore – a koju nakon postizbornog deprimiranja Vuka Jeremića zastupa Vladimir Gajić.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price