Politika

“Kosovo je Srbija” 2008. godine, bio je to prvi pravi kontra-Peti oktobar miting

Uprkos napadnoj kompromisnosti i pruženoj ruci iz fontane želja, Vučić će probati da održi svoj izborni perpetuum mobile i stari sistem perfidne zamene teza, vređanja opozicije (kao oni su kurtijevci, a mi nismo tačijevci), pa će i beogradski izbori biti predstavljeni kao "odbrana Srbije"

Beograd, 21. februar 2008. godine
mar 16 2024, 05:00

Podeli

Nakon što je postao novi predsednik zagrebačkog Dinama, proslavljeni fudbaler Velimir Zajec je pred navijačima kluba za koji je igrao uzviknuo: “Imamo Dinamo!” Iste reči uzviknuo je Zajec pre 24 godine, kad je vraćeno ime Dinamo (Tuđman je klub preimenovao u Kroacija). Ove Zajecove reči su varijacija onih “Imamo Hrvatsku” – što je uzviknuo upravo Franjo Tuđman po povratku iz Njujorka nakon što je Hrvatska primljena u članstvo Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine.

To “imamo!” je jaka motivaciona poruka. “Imamo dogovor!”, izjavio je u martu prošle godine evropski šef diplomatije Žozep Borelj u Ohridu, nakon pregovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, o “primeni sporazuma za normalizaciju odnosa dve države”, kako je to Borelj rekao. Godinu dana kasnije ispostavilo se da baš i “nemamo dogovor”, jer je portparol EU Peter Stano, početkom ovog marta, istakao da “nažalost, nije dovoljno urađeno na primeni dogovorenih sporazuma između Beograda i Prištine”, te je poručio kako je “prioritet EU da dve strane počnu da implementiraju obaveze koje su preuzele, i to u dobroj volji”.

Isti dan kad je Zajec uzviknuo “Imamo Dinamo!”, srpska opozicija je posle 20 časova uveče mogla da uzvikne “imamo datum!” (za beogradske izbore), a mogao je i Vučić da cinično uzvikne “Imate datum!”. I da doda – “Šta još hoćete?”. Mada su intencija i kontekst bili u tom pravcu. Uz naravno artiljerijsku pripremu o državi pod neviđenim pritiscima koja se opredelila za slobodu.

Proradila je Vučićeva Fontana di Trevi – “Dobili su i datum koji su tražili, kao fontanu želja. Sve su dobili” – rekao je Vučić govoreći o datumu izbora. U onu pravu baroknu Fontanu di Trevi u Rimu, ko baci novčić, legenda kaže, vratiće se u Rim. U Vučićevoj “fontani želja” će se vratiti na izbore. Ali nije nebitno jesu li ponovljeni ili novi izbori: ako su ponovljeni, onda valjda treba da na njih izađu iste liste kao na decembarskim izborima. Kako? Pa ni Vučić ne bi mogao tek tako ponovo da spoji Milicu i Boška u Nacionalno okupljanje. Ne bi mu lako bilo, a da ne ispadne providno, da reintegriše i raspadnuti entitet pulmologa Nestorovića jer se više, kako slično kaže i Ćuta, ne zna jesu li to “Mi”, “Vi” ili “Oni”. Nema više ni saveza Borisa Tadića, Saše Radulovića i “Otetih beba”. Novi Radulovićev politički partner je Narodna stranka sa kojom ima potpisan dokument pretencioznog imena – Memorandum o izlasku na lokalne izbore – a koju nakon postizbornog deprimiranja Vuka Jeremića zastupa Vladimir Gajić.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price