Politika

Kolektivni kupus: Novo operetsko pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske

Srpska strana se obraduje kad im iz Zagreba stigne lopta na volej, ali nije uvek lako uzvratiti uverljivo udarac. Odnosno, može biti sve neugodnije (neuverljivije), jer se menjaju spoljnopolitičke okolnosti

Ilustracija / Foto Jens Büttner / DPA / Profimedia
mar 02 2024, 05:00

Podeli

Povodom novog instant-operetskog zaoštravanja odnosa Srbije i Hrvatske zvalo me je nekoliko kolega iz zemlje i Regiona da me pitaju da li je uopšte moguće da se poprave odnosi ove dve susedne zemlje nakon toliko bezuspešnih pokušaja, oprečnih narativa i cikličnih kriza. Uvek, povodom svakog novog ritualnog pogoršanja odgovaram isto: Ti odnosi su imali samo jednu propuštenu šansu da suštinski budu bolji – da je moglo da se nekako udesi da sinhronizovano predsednik Hrvatske bude Milan Bandić, a predsednik Srbije Dragan Marković Palma. Bandićevom smrću ta šansa je sad i teoretski nemoguća.

Njihove relacije i zagrebački susret u jesen 2018. ipak su bili iskreniji od onih Sanadera i Koštunice, Borisa i Ive, Ace i Kolinde. Tek su bili vedriji od odnosa Vučića i Andreja Plenkovića, odnosno Vučića i Zorana Milanovića. Tu su izuzetak koji ne potvrđuje pravilo odnosi Milanovića i Milorada Dodika. Naravno, ne zbog toga što su i jedan i drugi “socijaldemokrati”. Kad su Bandiću branitelji zamerili kako je 2018. mogao u Zagreb da zove intendanta i bliskog Arkanovog saradnika, Bandić im je cinično odgovorio nakon Palmine posete: Da sam to znao, ne bih ga zvao.

Evo nove takozvane krize: prvo je hrvatski predsednik Milanović srpsku politiku ocenio kao “kupusaru”, da bi mu Vučić iz Minhena sa Bezbednosnog foruma replicirao o kvalitetu kupusa iz Futoga i najavio da će mu poslati glavicu tog kupusa kao simbol “prave i vrhunske politike”. Od istarske malvazije, kad je Vučić ocrnio to vino, pa se posle izvinjavao, stiglo se do kupusa. Uslovno “kolektivnog kupusa”. Gde se liske dele na “kolektivni Zapad” i “kolektivnog Putina”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price