Društvo Politika

Karleuša, “Kursadžije” i (ne samo crnogorska) politika

Naši političari vole da se ponašaju u skladu sa time da im njihova pozicija nudi mnoge pogodnosti, ali ni jednu jedinu odgovornost

/ Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia
jun 02 2024, 05:00

Podeli

Jeste l’ čuli, kumo,

verujte, bez šale,

otvara se škola

za pačiće male.

Svako ima svoju omiljenu dječju pjesmu. Neke smo prošli u djetinjstvu, neke obnovili kao odrasli, ali je nesumnjivo da svako posjeduje neku koju preferira. Nekome je to “Razbole se lisica”, nekome “Zakleo se bumbar” a nekome “Ja ne volim da sam sam”. Grubo se šalim, nikome to nije omiljena pjesma. Ne zbog toga što je loša, već baš zbog toga što je bolno, a dječje dobra, kako je samo Dragan Radulović umio. Meni je uvijek omiljena bila pjesma koju je komponovao Jovan Jovanović Zmaj i pohranio u svoju riznicu – “Pačija škola”. Ima tamo i mnogih drugih divnih pjesama, ali ova mi je uvijek bila zabavna – i kad sam bio dijete, i sada, kao (valjda) odraslom čovjeku.

Zmajev stih mi je uvijek uveseljavao i grijao dušu, a same riječi, naizgled proste i šaljive, uvijek su u sebi nosile i jednu dublju notu, nisu pačići u školu išli samo tako, samo da bi nervirali “starog patka” koji je, razumije se, “metno naočari svoje”. Za nekog ko je dobar dio djetinjstva proveo ne samo u rodnom i primorskom Baru, već i u ravnoj u Vojvodini, njegov jezik, njegova rima, njegov duh, uvijek su me podsjećali na taj dio mladosti.

I nije teško vjerovati, bez imalo šale, da bi jedna takva pačija škola mogla da se desi i da bi se o njoj pjevalo. Ono što je malo manje vjerovatno, i u svakom slučaju, daleko manje zabavno, jeste ponašanje ljudi koji treba da obnašaju najviše funkcije u Crnoj Gori. Nakon jednog, karakteristično tabloidnog, gostovanja Milana Kneževića na televiziji, premijer Milojko Spajić je putem svog Tviter naloga odgovorio “Ko ti to baje”. I to je sav komentar na neke optužbe koje je Knežević, navodno koalicioni partner, uputio premijeru.

Ima prvi čovjek izvršne vlasti pravo da bude duhovit, i sasvim je u redu da poznaje repertoar Jelene Karleuše, ali prepucavanje tog tipa putem društvenih mreža sa koalicionim (ili bilo kojim drugim) partnerom nije nešto što bi trebalo da hrabri građane Crne Gore u pogledu toga ko vrši vlast.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price