Politika

Kao Bane: Mrak, magla i čovjek kojemu se dotad sve otvaralo

Od lošeg đaka u srednjoj, do ministra obrane, doktora, uglednog profesora i – ubojice u prometu

Ilustracija VP/profimedia
nov 21 2023, 05:00

Podeli

U lov se ne smije ići ni s najmanjim tragom alkohola u krvi. Svoj automobil, u ovom slučaju masivni terenac dizelaš, ne smije se nadograđivati dijelovima koji nisu prošli tehnički pregled. Još manje se smije, lukavo, nadograđene dijelove skidati prije tehničkog, pa ih opet montirati natrag.

Za volan u principu nije najpametnije sjedati neispavan, kad je na cesti gusta magla. Još je manje pametno u takvim uvjetima dopustiti da ti 78 kilometara na sat koliko vozi kamion ispred tebe bude – presporo. Sumanuto je, osim što je i protuzakonito, u takvim uvjetima stisnuti gas i kroz maglu krenuti u pretjecanje.

Slavonske lole ne vole službene vozače

Mario Banožić je, pritom, bio i ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske. Što znači da je, između ostalog, imao pravo na službenog vozača 24 sata dnevno. Slavonske lole iz HDZ-a, međutim, izgleda baš i ne vole službene vozače. Lanjskog Uskrsa je tako župan iz Banožićeve Vukovarsko-srijemske županije slupao službeni auto, ogradu privatne kuće i automobil koji je bio parkiran uz nju. Pijan. Pa je pokušao sve zataškati radi čega je sad pod optužnicom Državnog odvjetništva.

Banožić nije bio te sreće. Kad je u magluštini, u 6.15 ujutro pretprošle subote išao obilaziti kamion koji nije vozio ni osamdeset na sat, ususret mu je došao kombi kojeg je vozio 40-godišnji otac dvoje maloljetne djece.

Čovjek je išao na posao, vozeći u svom traku, po prometnim propisima. Banožić je jurio u lov. Goran Šarić je poginuo na licu mjesta. Ministar je teško ozlijeđen, ali izvan životne opasnosti.

Kakav pobjednik…

Samo dva dana kasnije, premijer Andrej Plenković se slavodobitno obratio javnosti. “Ovu veliku krizu zbog prometne nesreće smo toliko brzo riješili da oni ne znaju što bi rekli. Oni nisu došli k sebi”, obrecnuo se na oporbu diveći se vlastitoj političkoj vještini. Jer je, eto, još u subotu Banožića koji je i dalje na intenzivnoj njezi razriješio dužnosti, a u ponedjeljak mu našao zamjenu. Kakav pobjednik…

Za to vrijeme, oko same prometne nesreće su se redali golemi upitnici. Iako je Banožiću krv uzeta odmah nakon nesreće za testiranje na alkohol, uzorak koji je poslan na analizu u Zagreb izvađen je tek sedam sati kasnije. Nakon što su mediji objavili da je kod tad već bivšeg ministra zabilježena određena količina alkohola u krvi – koja se zakonski tolerira za sudjelovanje u vožnji, Županijsko državno odvjetništvo je ustvrdilo da alkohola nije bilo. No, mediji su zatim objavili nalaz iz vinkovačke bolnice, onaj uzet odmah po nesreći, i tamo je jasno stajalo: 0,21 promila.

Po posljednjim informacijama je Banožić izvan životne opasnosti, a same nesreće se ni ne sjeća. Njegova odvjetnica se, međutim, sjetila iskoristiti punomoć koju joj je dao, pa u njegovo ime od Sabora zatražiti da mu se odobri takozvanih 6+6

Pripremanje „mekog slijetanja”

Kako je po zakonu 0,5 promila granica iznad koje se ne smije sjedati za volan, bilo je jasno da je Banožić tog kobnog jutra smio voziti. Ali, nije smio loviti. U bolnicu je prevezen u – lovačkoj uniformi.

Bio je to tek početak. Nije jasno zbog čega se za vrijeme istrage najteže moguće prometne nesreće promet uopće nije prekidao. Prometni i pravni stručnjaci već danima tvrde da su se time potencijalno kompromitirali dokazi, koji će biti ključni za odluku hoće li, kad ozdravi, Banožić u zatvor i koliko dugo – u najstrožoj varijanti prijeti mu osam godina. Kako stvari idu, međutim, teško da će se tako nešto dogoditi – čak je i iskaz jedinog svjedoka potencijalno izgubljen za sudski proces.

Naime, vozač kamiona, državljanin Srbije, ispitan je odmah, na licu mjesta. Po Zakonu o kaznenom postupku, da bi se svjedočenje uzelo u obzir državni odvjetnik treba dati prijedlog sucu istrage za provođenje dokazne radnje ispitivanja svjedoka. Toga nije bilo. Ukoliko vozač kamiona ne bude dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima za ispitivanje u kasnijem tijeku postupka, njegovo subotnje svjedočenje vjerojatno će ispasti iz spisa. Ukratko, teško se oteti dojmu da je sustav koji se promptno riješio Banožića, nekoliko sati nakon nesreće već pažljivo pripremao teren za “meko slijetanje” bivšeg ministra.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price