Politika

Kako je Srbija uz vanredne izbore dobila i “referendum” za predsednika Republike

Inicijativa "ProGlas" do sada je dala solidne marketinške i mobilizatorske efekte, ali je pokazala još nešto: da je mnogo prirodnije, i shodno pretpolitičkom stanju ovog društva – bolje Srbiju politički razmeđiti preko mobilizatorskih spiskova podrške nego preko političkih partija i koalicija

Aleksandar Vučić / Foto Diego Ravier / AFP / Profimedia
nov 21 2023, 05:00

Podeli

Na ceremoniji u Parizu, novembra 2018, povodom obeležavanja stogodišnjice od okončanja Prvog svetskog rata, došlo je do skandala kad je francuski protokol udesio da kosovski predsednik Hašim Tači sedi odmah iza ključnih učesnika u tom ratu, dok je srpski predsednik Vučić bio skrajnut. Govorilo se i o namernoj provokaciji, iako je tadašnji ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio izvinjenje predsedniku Vučiću i srpskom narodu zbog protokola. Da je ove godine okrugao datum, i uprkos Banjskoj, sumnjamo da bi francuski protokol dozvolio da Kurti sedi na mestu na kome je 2018. sedeo Tači. Ovog novembra na Pariskom mirovnom forumu čiji je inicijator Makron i koji se održava od 2018. godine, Vučić je nakon susreta sa francuskim predsednikom nastavio relativnu međunarodnu konsolidaciju nakon Banjske.

Iz Pariza Vučić je stigao u Smederevo i predizbornim skupom prepoznatljive naprednjačke estetike pored već postojeće “Smederevske jeseni” (tradicionalne turističko-privredne manifestacije koja se održava u septembru svakog drugog vikenda u slavu grožđa i vina smederevskog vinogorja), upriličio i političku “smederevsku jesen”. Sa bitnim porukama. Onako autoritativno samo što nije poručio: “Bež’te slepci, idu Smederevci!”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price