Politika

Zašto je Srbija izgubila sve za nekoliko dana

Beograd je zbog paramilitarnog pokušaja pobune na severu Kosova proćerdao odličnu stratešku poziciju u kojoj se nalazio i koja mu je omogućavala da sedi i čeka šta će Priština da uradi

/ Amir Hamzagic/ATAImages
okt 05 2023, 05:00

Podeli

Ruska invazija na Ukrajinu i drastični zaokret politike proširenja EU izmakli su tlo pod nogama spoljnoj politici koju je Srbija vodila od dolaska na vlast Aleksandra Vučića. Treći događaj koji je stavio predsednika Srbije, bokserskim rečnikom izraženo, u ugao jeste vatreni okršaj između naoružanih Srba na severu Kosova i kosovskih policijskih snaga.

Kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, zvaničnom Beogradu je podvučeno dodatno da su crvene linije preko kojih ne sme da se prelazi pokušaji destabilizacije okolnih zemalja, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Taktiziranje srpskih vlasti oko uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji tolerisano je od EU i SAD iz brojnih razloga, ali samo pod uslovom da Beograd ne destabilizuje region. Javno koketiranje sa diktatorskim, autokratskim i kleptokratskim režimima širom planete, Beograd je kompenzovao konstruktivnim ponašanjem iza kulisa, o kojima mediji u Srbiji, svaki iz svojih razloga, ne izveštavaju. Međutim, paramilitarna akcija na severu Kosova, sa jasnim pobunjeničkim ambicijama, dovela je sve u pitanje.

Događaji u selu Banjska su flagrantno prelaženje crvene linije koju su SAD i EU postavile. Odnosno, to nije smelo da se dogodi ni u jednom scenariju. Ne zna se šta je gore za Beograd: da je sve urađeno mimo znanja zvaničnih vlasti Srbije, da je sprovedeno uz logističku podršku Beograda ili protivno volji ili naređenjima srpskih vlasti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price