Svet

Poverljivo iz EU: “Za nas bi najveći poraz bio monoetničko Kosovo”

Iskristalisala su se tri moguća scenarija za politiku proširenja EU i jedna alternativa

Severna Kosovska Mitrovica / Foto Armend NIMANI / AFP / Profimedia
maj 03 2023, 05:00

Podeli

“Monoetničko Kosovo bi bilo najveći poraz EU na Zapadnom Balkanu. Bukvalno bi obesmislilo dosta tog što smo uradili ili pokušavamo da napravimo u regionu. To bi bio veliki udarac za našu kredibilnost i uticaj koji imamo, ili barem mislimo da imamo u regionu. Ko je od Srba želeo da napusti Kosovo, to je učinio u prethodnih 20 godina, dakle Srbi koji su odlučili da ostanu zaslužuju šansu da im obezbedimo uslove za održiv opstanak”, kaže za VP visokopozicionirani evropski diplomata odlično upućen u srpski dosije.

Nalazimo se u krucijalnoj fazi kada će se iskristalisati da li će pregovarački proces između Srbije i Kosova pod vođstvom visokog predstavnika EU Žozepa Borelja definitivno poleteti i stići do zadovoljavajućeg epiloga, ili će doživeti krah. U EU postoji određena zabrinutost u slučaju da pregovori ne urode plodom jer bi to uvelo Beograd i Prištinu, ali i čitav region u vrlo neizvestan i turbulentan period. Paradoksalno, i pored sve agresivnije i antizapadne retorike medija bliskih srpskim vlastima, predsednik Aleksandar Vučić se i dalje doživljava, od strane posrednika u pregovorima, kao konstruktivniji, razumniji, pragmatičniji pregovarač.

Evropa nije najbolje koordinisala poteze a ni usaglašavala tajming sa potezima država članica EU u Savetu Evrope sa pregovaračkim procesom Beograda i Prištine. Do sada smo se navikli na registraciju oprečnih stavova država članica EU u drugim multilateralnim organizacijama, novinu predstavlja da sada imamo različite stavove unutar jedne te iste vlade, odnosno iz najvažnije članice EU stižu disonantni tonovi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price