Politika

Tko se ovdje boji sreće: Kako zemlje iz regije stoje u “World Happiness Report”-u

Cijela se lepeza potencijalnih paradoksa raširi kad u tu rang-listu zavirite malo pažljivije od površnog pregleda, traženja svoje zemlje i još nekolicine vama najzanimljivijih. Razlog je tih paradoksa dobrim dijelom u tome što globalno unificirana pravila anketiranja uključuju brojne znanstveno utvrđene aktivatore osjećaja veće ili manje osobne sreće, od zadovoljstva seksualnim životom i doživljaja korupcije u društvu, do visine plaće i osjećaja osobne korisnosti drugima

Ilustracija VP
apr 03 2023, 07:00

Podeli

Zamolite li sad desetero ljudi da pet minuta razmisle i onda vam u jednoj rečenici definiraju pojam sreće, kladim se da ćete dobiti najmanje devet različitih odgovora. Osjećaj sreće i tumačenje njezina značenja jedna je od rijetkih sasvim individualnih stvari koje su nam preostale u ovom globalnom internetskom krdu; usporediva možda jedino s otiscima prstiju ili izgledom šarenice oka.

Pa ipak, budući da je prilično izvjesno kako broj (ne)sretnih pojedinaca ima mjerljiv utjecaj i na (ne)sretnost cijele zajednice – o čemu je mudrovao još i Aristotel – znanstvenici iz raznih područja trude se kroz posljednja desetljeća tu “mjerljivost” doista i egzaktno, eto, izmjeriti, a zamašnjak tih pokušaja počeo se sve brže okretati 2005. Kriteriji i metodologije (pa posljedično i rezultati, logično) bili su u velikoj mjeri različiti. Unatoč tome, ishodi su se komparirali, zbrajali i dijelili, a sve je sasvim sistematizirano tek 2012. kad su Ujedinjeni narodi, na inicijativu samoga Ban Ki-moona, tadašnjega glavnog tajnika, posebnom rezolucijom ustanovili Mrežu održivog razvoja, “SDSN” joj je kratica na engleskom. Otad se svi odgovori ispitanikâ (čuveni Gallup je ekskluzivni anketar, sakupljač i dostavljač podataka) slijevaju u isto rešeto, iz kojeg svaka zemlja, proučena prema istih 14 kriterija, nakon obrade silazi do svoga mjesta na godišnjoj planetarnoj ljestvici.

Ta se tablica objavljuje svake godine 20. ožujka/marta, na Svjetski dan sreće, dan donošenja spomenute UN-ove rezolucije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price