Louis Vuitton
Politika

Gizdava garancija da ništa neće da nam fali

U pitanju "Zašto je dolazak Vuittona toliko značajan za jednu zemlju?" već je sadržan i ceo odgovor

Louis Vuitton Louis Vuitton sendvič 🙂 / Ilustracija Velike priče
apr 13 2024, 05:00

Podeli

Usred pustinje Čivava u Teksasu na auto-putu 90 – oko 60 km od Marfe, gradića sa nešto više od hiljadu i po stanovnika – nalazi se jedna, za takvu zabit neobična građevina. Reč je o Prada butiku, sagrađenom u efikasno elegantnom stilu koji je odlika te kuće. Bela fasada, veliki prozori što pružaju pogled na unutrašnjost sa štukaturom, špalir skupih cipela izloženih na minimalističkim policama…

Sve bi delovalo posve prigodno za Rodeo drajv ili Petu aveniju – ali ovde takva snobovska šoping adresa deluje kao da ju je tornado podigao sa njene prvobitne lokacije i hirovito dobacio na pola ničega. Obojena nadrealnim humorom, ovo je verovatno najčudnija prodavnica na svetu. Možda bi to i objasnilo zašto su joj vrata vazda zaključana…

Ta Pradina radnja je, zapravo, permanentna umetnička instalacija. Skandinavski kreativni dvojac poznat kao Elmgreen & Dragset podigao ju je u oktobru 2005. godine uz pomoć umetničkih organizacija iz Marfe, prateći estetski kod italijanske marke.

Ona je logični sled koncepta koji se rodio iz frustracije koju godinu pre toga – kada je veći deo umetničke scene u SoHu bio istisnut u Čelsi zbog rapidnog proširenja dizajnerskih prodavnica. Tad su Michael Elmgreen i Ingar Dragset postavili postere u izlozima galerije u Čelsiju na kojima je pisalo: “Prada, uskoro ovde.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.