business week Kultura

Brunello Cucinelli, renesansni čovek

Iza meliranih sakoa i džempera – toliko mekanih da ćete poželeti svima da se pohvalite kako nosite prolećni oblačak na leđima – stoji dubina i brižnost. Dakle, nije sve u prelepom materijalu i pažljivo razmotrenim dizajnerskim detaljima – ima nešto i u ljudskosti

/ Profimedia
mar 03 2024, 01:30

Podeli

Kada se početkom septembra ove godine, sva svetska elita – od tajkuna do influensera, via Hollywood – zaputila u italijansko selo po imenu Solomeo, bilo je to zato što Brunello Cucinelli slavi svoj sedamdeseti rođendan. Brunello, koji u modnoj industriji slovi za legendu, ali je izvan nje gotovo nepoznat u poređenju sa drugim dizajnerskim doajenima svoje generacije poput Tommyja Hilfigera i Ralpha Laurena, imao je mnogo povoda za slavlje.

Ova proslava veća je od simboličkih svećica na torti: marka koja nosi njegovo ime dostigla je najbolje prodajne brojke u svih četrdeset godina postojanja, s očekivanim prihodom od milijardu dolara u 2023. godini. Dakle, bilo je više nego dovoljno razloga da se petsto zvanica – prijatelja, klijenata i poznatih ličnosti, dakle svako ko je neko – domogne srednjovekovnog zaseoka gde ih je čekala modna revija, dug i filozofski govor, gomila hrane i reka vina. I prilika da se taj Solomeo i razgleda, jer ipak je reč o gradu koji je dostigao mitski status u svetu muške mode još od kada ga je Cucinelli prvi put nazvao “utvrđenjem kašmira i harmonije”.

Cucinellijeve ready-to-wear kolekcije za muškarce, žene i decu, dekoracija za dom, obuća i aksesoari proizvode se u tom pitoresknom mestašcetu opasanom kamenim zidinama, a modni mogul je svojevrsni svetac poglavar tog mesta. Proveo je decenije obnavljajući Solomeo – popločao puteve, sadio vinograde, podigao pozorište u stilu 16. veka i osnovao školu za umetnost i zanat – i tokom vremena ovaj, inače rodni grad njegove supruge, prerastao je u utvrđenje Brunello Cucinelli brenda i sinonim za ono što sam Brunello opisuje kao “sportivo chic”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price