Kultura

Kako su grudi Sydney Sweeney zapalile desnicu

Nešto kao Breskvica na Pesmi za Evroviziju, samo bez folklora

“Saturday Night Live” / NBC / SNL / Ferrari / Profimedia
mar 19 2024, 05:00

Podeli

Protest protiv takmičenja za Miss America 1968. u Nju Džerziju izrodiće pojam koji će svako bez mnogo udubljivanja vezivati za feministički pokret: spaljivanje brusthaltera.

Grupa okupljenih žena je, zapravo, samo tovarila “Kantu za đubre slobode” artefaktima bivstvovanja svake dobre američke domaćice nalik na, recimo, Betty Draper iz “Mad Man”: karmine, primerke ženske štampe, viklere i steznike pozivajući prolaznice da im se u tome pridruže.

Jedna od devojaka iz mase će na licu mesta skinuti grudnjak i zafrljačiti ga u korpu – a ostalo je istorija. Znači – bez dima bilo vatre, jer ništa od nakupljenih drangulija nije stvarno zapaljeno. Metafora je pak bila suviše zapaljiva za polusvet, i feministkinje će zauvek u očima zajapurenog konzervativizma biti posmatrane kao veštice kojima sve “prirodno” i “normalno” smeta pa im ni tanana čipka na D-korpama nije sveta.

Naslednici (ideološki, pre svega) svih onih koji su se tad skandalizovali nad novinskim naslovima o “agresivnim ženturačama” koje nešto smatraju i traže, prošlog vikenda nisu propustili priliku da proslave kolosalni povratak “prave žene” – one koja će konačno začepiti usta “woke” Americi i zadati odlučujući udarac teroru toga da svako može da bude lep, lepa ili lepo onako kako to odluči.

U njihovim očima, ta Sloboda na barikadama biće – ni manje ni više – Sydney Sweeney. Američka glumica, poznata po ulogama u megauspešnim serijama “Beli lotos” i “Euforija” popela se na legendarnu scenu američkog humorističkog šou-programa “Saturday Night Live” u pripijenoj midi-haljini boje slonovače – i neplanirano postala (seks) simbol desničarskog narativa. Dakle, kao Breskvica na PZE, samo bez folklora.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price