Politika

Čudesan put Ive Sanadera: Od voljenog vođe do šefa zatvorske knjižnice

Uloga kutije za hrenovke i tunelarine kod Salzburga u modernoj hrvatskoj povijesti

/ Ilustracija VP / Profimedia
mar 06 2024, 05:00

Podeli

Bio je nada u drugačiju budućnost. Govorio je četiri strana jezika; engleski, francuski, njemački i talijanski. Obećavao je drugačiji, umjereniji HDZ. Popravio je odnose sa srpskom nacionalnom manjinom. U Europi su ga kolege, pogotovo oni s desnog centra, obožavali.

Dva puta je pobijedio na izborima i u dva mandata bio premijer i uvjerljivo najmoćniji političar u zemlji. Danas, u devetoj godini služenja zatvorske kazne koja mu je izrečena zbog korupcije, Ivo Sanader vodi knjižnicu kaznionice u Lipovici.

Najupečatljivija politička sudbina u ovom stoljeću

Pojava, put i, više od svega sudbina Ive Sanadera je bez sumnje najupečatljivija na političkoj sceni Hrvatske u ovom stoljeću. Čovjeku koji je dva puta, 2003. i 2007. godine pobijedio na izborima i vodio Vladu, samo da bi odjednom, bez ikakve najave, 1. srpnja 2009. godine sazvao izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj je objavio da je njegova “dionica završena” i da se povlači iz politike. Nije za to dao niti jedan uvjerljiv razlog. Ni na toj tiskovnoj konferenciji, niti ikad kasnije. Sljedeće godine je već plaćao tunelarinu na autocesti kod Salzburga kad ga je austrijska policija zamolila da pođe s njima. Nije pružao otpor.

Četrnaest godina kasnije, eto, posuđuje knjige kolegama iz zatvora i nada se da kako dan izlaska na slobodu možda više i nije daleko. Istina, zbog korupcije je osuđen na ukupno 18 godina zatvora, no već nakon odsluženja pola kazne može podnijeti zahtjev za puštanje na slobodu. Kako je praksa da se taj zahtjev usvoji nakon dvije trećine odslužene kazne, on i njegovi odvjetnici dosta polažu na Ustavnu tužbu kojom pokušavaju smanjiti onih 18 dosuđenih godina, pozivajući se na njegovo zdravstveno stanje.

“Gdje je slika?”

Brutalno je to daleko od vrhunaca njegove političke moći, kad je masa padala u trans skandirajući “Ivo! Ivo!” i kad je bio ključni čovjek i često prva i posljednja riječ kod svake bitnije političke odluke u zemlji. Za devet godina koliko je proveo na čelu HDZ-a u stranci se već dobrano stvorio kult ličnosti, mudrog i odlučnog vođe stranke i Hrvatske, rođenog i nepogrešivog pobjednika. Koji je Sanaderu, očito, godio.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price