Paqitov put
PAQITOV PUT

Prase od 12 kila, od ražnja do tanjira: Paqito u “Orašcu”

Treća epizoda gastro serijala "Paqitov put" vodi nas u Bulevar kralja Aleksandra, u Orašac, gde se ujutru stavlja prase na ražanj...

Paqitov put Paqitov put / Fotografija: Nebojša Babić
sep 22 2023, 05:00

Podeli

Svaka moderna kafana liči jedna na drugu, svaka tradicionalna, nesrećna je na svoj način. Ili bi tako, u strogom kapitalističkom svetu trebalo da bude. Ali srećom – nije.

Postoji u čitavoj Srbiji veliki broj kafana koje nisu obična „rupa bez dna“, kako u trenucima maliganske iskrenosti ispale petljajući jezikom gazde. Postoji određeni broj takvih, tradicionalnih kafana, koje rade, koje su održive, a usput rade i na održanju duha. Jedna od njih je kafana „Orašac“ u Beogradu.

Posle prve epizode u kojoj je Paqito pojeo sve bureke i druge epizode serijala Paqitov put u kojoj je po šavovima rasparao fine dining, Pavle Branković, najpoznatiji food influencer na ovim našim prostorima, odlučio je da po šavovima raspara prasence.

Ako Bulevarom kralja Aleksandra idete peške na posao, videćete u prolazu kako u Orašcu stavljaju prase na ražanj. Ako vam posao dozvoljava i pauzu za ručak, onda upravo u to vreme možete videti kuvara iz Orašca kako ono prase skida sa ražnja.

Paqito je na početku nove epizode prošao kroz čitav proces od ražnja do tanjira, razgovarao sa kuvarom o svim trikovima i analizirao kako od praseta od 12 kila – a naučićemo svi da je to optimalna kilaža – brzo nastane nekoliko ovala pažljivo poređanih kockica.

Pošto Paqito voli NBA, bilo je jasno da će jednu NBA-ovsku frazu ovde lako prepoznati – „Trust the Process“…

O tome kako svi procesi restorana izgledaju, Pavle je razgovarao sa menadžerom „Orašca“, koga je nazvao i „motorom“ ovog restorana. Njih dvojica, uz sijaset đakonija iz kuhinje u kojoj radi 14 kuvara i jedna „Big Mama“, uspeli su da na proste činioce rastave sve ono što je potrebno da bi tradicionalna kafana uspela ono iz prvog pasusa – da preživi i da oživi duh podneblja.

Konačno, oni koji vole Paqitovu neposrednost i spontanost, mogu da uživaju i u umakanju i u omazivanju tanjira i u mljackanju i pravljenju onih grimasa kada čovek može samo da uživa, jede i ćuti.

Posle prve dve epizode serija Paqitov put uspeo je da razbudi ljude i da ih motiviše da otvore rasprave o hrani, o tome šta je bogatstvo, ko šta sme da jede, ko se folira, ko se ne folira.

Otprilike kao prava tradicionalna srpska kafana u kojoj posle pola sata svi kažu sve što im je na duši i to zatrpaju punim stomakom.

Otprilike kao Orašac.

Čitajte Velike priče i pogledajte sve naše podcaste.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price