Ostalo

Saudijska revolucija mogla bi da promeni svet

Muhamed ibn Salman neće pretvoriti Saudijsku Arabiju u državu po zapadnim principima, bilo da se radi o društvenom uređenju, poštovanju ljudskih prava i sloboda, uključujući manjinska, religiozna ili seksualna, ali će kraljevina na Arabijskom poluostrvu biti znatno bolje mesto za život i neće biti planetarni sponzor srednjovekovnog rigidnog islama

Ilustracija / NEOM / Ferrari / Profimedia
jul 08 2024, 06:34

Podeli

U novoj blokovskoj podeli sveta u povoju već se jasno vide obrisi dvaju dominantnih blokova. Na tabli je ostalo još samo par, uslovno rečeno, važnih “swing state”. Saudijska Arabija je jedna od njih. Sjedinjene Američke Države i EU ne bi trebalo da je izgube zbog radikalnih ambijentalista, tražitelja pravde za Džamala Kašogija i onih koji veruju da su demokratija i ljudska prava i slobode neophodni recept za svaku zemlju. Vratila se u modu Ruzveltova opaska stara devedeset godina o postojanju značajne razlike između “našeg kopileta” i “njihovog kopileta”

Od proroka Muhameda na Arabijskom poluostrvu nismo imali među Arapima vođu sa potencijalom da napravi epohalne promene od Persijskog zaliva do Crvenog mora sa direktnim posledicama ne samo na islamski svet već i na celu planetu. Razmere reformi i transformacije društva, običaja, religije, privrede u Saudijskoj Arabiji takve su prirode da bi Muhamed ibn Salman mogao da stane uz rame svom imenjaku. Štaviše, ako Ibn Salmanov eksperiment uspe, čitav svet će imati koristi na dugi rok.

Da budemo odmah jasni, Muhamed ibn Salman neće pretvoriti Saudijsku Arabiju u državu po zapadnim principima, bilo da se radi o društvenom uređenju, poštovanju ljudskih prava i sloboda, uključujući manjinska, religiozna ili seksualna, ali će kraljevina na Arabijskom poluostrvu biti znatno bolje mesto za život i neće biti planetarni sponzor srednjovekovnog rigidnog islama.

Ibn Salmanov projekat “Vision 2030” predviđa realizaciju diverzifikacije saudijske monosektorske privrede vezane za proizvodnju i prodaju naftnih derivata. Saudijska Arabija se neće više vezivati samo za naftu, hadžiluk u Meku i Medinu i ligu fudbalskih zvezda na zalasku karijere iz Evrope i Južne Amerike, već za veštačku inteligenciju, nove tehnologije, alternativne izvore energije, električne automobile, futurističke gradove, turizam.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price