Ostalo

Al’ samo prava raja je znala u čemu je trik

Kako je album „Dok čekaš sabah sa šejtanom“ Zabranjenog pušenja izronio iz mraka i svetli do danas

Sarajevo / Nedim Grabovica / Zuma Press / Profimedia
dec 07 2023, 05:00

Podeli

Da smo u Njujorku i da mi na času stilskih vežbi, u nekom od onih mesta gde služe The White Russian, zadaju da izmislim život nekog već fiktivnog lika, znam koga bih izabrao bez razmišljanja. Taksistu iz metalik golfa što skuplja pjane Sarajlije kad u kafanama proglase “fajronat”. Jer mu je “šajba čista, bez ikakvih fleki” i jer mi je taj stih i taj Šeki, uvek bio Sarajevo kako sam ga zamišljao – kao rodni grad mog alter ega. I kad si mi posle Čorbe napisao još jedno uzastopno pismo, o albumu “Das ist Walter”, odgovor je dragi Miloše, počeo da se piše sam, na tragu priče koju si započeo.

Grad koji mnogo više osećam svojim nego što po objektivnim kriterijumima već jeste, ima u muzici mnoštvo putokaza ka tome da ga ljudi bolje razumeju. Merlinova “Fotografija” – najpotcenjenija njegova pesma – i gomila koja je peva ispred Večne vatre “foto Akšamija, Begova džamija, bistrička jalija, s njima ja Sarajlija”, dok nebo gori i sija, a više se niko ne boji. Sve one pesme u kojima se spuštaju niz Kovače, slušaju žamor iz Baščaršije i čekaju da proljeće i radost ispune grad, deo su sarajevskog mozaika za nas nesarajlije. Ali ništa ga tako ne oživljava kao “Sabah sa šejtanom”, za mene daleko najbolji album Zabranjenog pušenja.

Kao i svaka epizoda ovog našeg intimno-muzičko-kenjatorskog serijala, i ova ima više slojeva. A taj sarajevski čak i nije najdeblji.

***

U Sarajevu je Tito umeo da bude i glagol. „Nemoj se, bolan, titit…“ Sve se po njemu merilo, pa i one situacije kada neko umisli ili prepozna u realnosti, da mu je nos daleko iznad proseka i poveruje da je to zato što tako treba da bude. Zabranjeno pušenje, kao spin-off Nadrealista, kako si ih zabavno definisao, nakon rascepa sa Elvisom 1983. i ljubomornih pogleda na top-liste, krenuo je u nebeski uspon. Album „Das ist Walter“ bio je suludo popularan i odškrinuo im je vrata sveta velikih muzičkih zvezda. Letnja turneja. Koncerti, alkohol, znoj i ekstaza. Velika svetla i naslovi koji zvone. Kao Neletove dve reči – crko Marshall. Ili Maršal, sa jednim l.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price