Razglednica iz Moskve
Kultura

Živi se i ponaša kao da ničega nema: Umetnička razglednica iz Moskve (2)

Sve svoje slobodno vreme koristio sam da steknem kompletan uvid u brojna svakodnevna muzička dešavanja u Moskvi. Od Boljšog teatra do elitnih koncertnih dvorana poput Zarjađa i Velike sale Konzervatorijuma

Razglednica iz Moskve Razglednica iz Moskve / Fotografija: Ljubiša Jovanović
nov 08 2023, 05:00

Podeli

XIV Internacionalno takmičenje duvača i udarača Konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi ove godine se održava u kategorijama flaute i tube. Za flautu su se prijavila čak 63 mlada umetnika, od kojih je nakon izbora na osnovu video-snimaka prvoj etapi pristupilo 25 kandidata. Zahtevan program je obuhvatao dosta obaveznih kompozicija, od Baha, Elerta, Rahmanjinova, do Prokofjeva, Mocarta, komada po slobodnom izboru, ali i dve kompozicije ruskih autora.

Žiri je sastavljen od pet članova, od kojih su troje iz Rusije, predvođeni kompozitorom Efremom Podgaitcem i dvojica stranih flautista. Prve dve etape su održane u prelepoj Sali Rahmanjinov, finale u Velikoj dvorani Konzervatorijuma uz pratnju Simfonijskog orkestra Konzervatorijuma.

Veoma visok tehnički nivo svih kandidata pružio je kompletan uvid u trenutno stanje flaute širom Rusije, jer zbog političkih okolnosti praktično nije bilo stranih kandidata.

Nakon prve etape je ostalo 12 takmičara koje je bilo relativno jednostavno odabrati, pre svega zbog izvanrednog sistema ocenjivanja u kome ne postoji način bilo kakve manipulacije, ali ni saznanja ko je kako glasao unutar članova žirija. O kandidatima se nije razgovaralo, izuzev o nekom opštem nivou takmičenja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price