pink floyd roger waters
Kultura

Tamna strana Mjeseca: Živimo u vremenu u kojem najkontroverzniji muzičar puni 80 godina

Njegovo ime je Rodžer Voters i ta činjenica, iako njemu služi za ponos, za društvo u cijelini je unekoliko tragična

pink floyd roger waters Roger Waters / PROFIMEDIA / VELIKE PRIČE
maj 15 2023, 05:00

Podeli

When I was a child, I caught a fleeting glimpse
Out of the corner of my eye
I turned to look, but it was gone
I cannot put my finger on it now
The child is grown, the dream is gone
Pink Floyd – Comfortably Numb, The Wall 1979

Teško je reći da li je pop-rok muzika ikad postojala bez primjesa kontroverzi. Šta god izabrali kao početak ovog muzičkog žanra naći ćemo makar jedan društveno problematizovani ili istinski problematični momenat. Možemo krenuti od Little Richarda i moralno-rasističke panike da mlade bjelkinje igraju uz muziku koju izvodi Afroamerikanac. Ili recimo od toga da Elvis suviše senzualno njiše kukovima i koljenima. Neki skandali i kontroverze su pak bile vrlo opravdane, primjer za to je Džeri Li Luis i njegov brak sa trinaestogodišnjom rođakom. I sa jedne i sa druge strane stoji – dani nastanka rok i pop muzike su pokazali da će najpopularniji muzičari biti nerijetko akteri ili mete raznih kontroverzi.

Tako nam je muzička istorija dala Bitlse i šok njihovih dugih kosa, interesovanja za misticizam i izjave da su “veći od Isusa”. Dala nam je Morisonovo skidanje na sceni, klub 27, okultne stihove kada se ploče puštaju unazad.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price