Kultura

Zaboravljena priča o prvom koncertu nekog srpskog benda u Splitu

U ovih 20 godina između njihova dva nastupa stala je duga i tragična i ex-jugoslavenska tranzicijska povijest, i kako kaže bend: možda te 2003. ni proroci nisu mogli vidjeti što će se tim koncertom dogoditi

Ilustracija VP
apr 23 2023, 11:25

Podeli

Unatoč činjenici da je riječ o uvjerljivo drugom najvećem gradu u Hrvatskoj, Split rijetko rasprodaje koncerte. Općenito, Split rijetko – ponajviše zbog svog i dalje provincijalnog karaktera, barem iz perspektive komercijalnog kulturnog sektora – uopće dolazi u situaciju da organizira koncerte koji bi upali u kategoriju masovno posjećenih, pogotovo kada je riječ o alternativnim žanrovima. No vijest o tome da je Six Pack, bend iz Smederevske Palanke, sredinom veljače rasprodao najpopularniji splitski alternativni klub, legendarnu Kocku, nije istovremeno predstavljala baš neku iznenađujuću vijest.

Prekaljeni melodični pankeri, u svojih točno 30 godina aktivne karijere, stekli su brojne pobornike diljem prostora bivše Jugoslavije kao jedni od regionalnih prvoboraca moderne inkarnacije dotičnog žanra, uspješno prokrčivši svoj put do ovdašnjih scena. Njihova duga karijera obuhvatila je mnoge pojedince, prostore, scene i gradove kojima su protutnjali, ali teško da je igdje – suprotno općim očekivanjima – neki nezavisni bend iz središnje Srbije ostavio tako specifičan i značajan trag koliki je Six Pack ostavio u Splitu.

***

Ako iole upućenije Splićane upitate gdje je Dom, pitanje neće nužno postati, pa, političko. U pitanju je poznata brutalistička građevina, naslonjena na sam centar grada, koja djelomice strši nad panoramom grada i kada s mora uplovljavate u splitsku trajektnu luku. Njena izgradnja započeta je još 1974. godine; u tadašnjim je planovima kompleks zaveden kao Dom socijalističke omladine, a njegova je izvorna namjena bila gradnja kulturnog centra za mlade u gradu Splitu. Grad je neposredno nakon Drugog svjetskog rata ušao u period ubrzane industrijalizacije, kojeg je zatim pratio još konstruktivniji urbanistički plan razvoja, a koji je podrazumijevao čitav niz modernističkih projekata. U tom je periodu Split postao grad u punom smislu riječi; a vrhunac tog procesa bila je organizacija Mediteranskih igara 1979., što je tada bio izrazito relevantan kontinentalni sportski događaj. U tom je valu planske gradnje izgrađen, između ostalog, i gradski stadion u Poljudu, ali i moderni RTV centar, u sklopu kojeg je projektant Frane Grgurević upakirao baš i navedeni Dom socijalističke omladine.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price