Balašević
Kultura

Takve pesme ne bi smele da postoje

U običnom životu, biće makar jedna strofa Đorđa Balaševića za svaku svečanost i makar jedna rečenica za svaku priliku

Balašević Balašević / Ilustracija Velike priče
feb 20 2024, 07:00

Podeli

Mrzeo sam kad Bukovskog svode na psovke, gole testise i viski iz papirnih kesa. Ona rečenica da „smrt puši njegove cigarete“, čak i nije najbolja stvar koju je uradio, a bila bi dovoljna za čitavu jednu knjižvenost. Jeftinim stihovima na megapopustu, netalentovani su pokušali da iskopiraju čoveka koji je stvorio Henrija Kinaskog. Savršen način da se kreira korespodencija sa samim sobom i da se to onda pred porotu iznese kao dokazni materijal. Da si živeo.

Ti si to uradio za obojicu – za nas dvojicu, ne za Čarlsa i Henrija. Kada mi je stiglo pismo o Azrinom prvom albumu, pomislio sam da je to pretenciozno. Ali su prvi utisci obično glupi. Tvoj framework za Azru zapravo je omogućio da možemo da se dopisujemo i da se to vodi kao razgovor dva druga o muzici – tako da niko neće moći da pita otkud nekome pravo da piše o nekoj temi, gde su svi gospodari tema i utisaka.

Ova će prepiska ostati kao neki naš dokazni materijal. Da smo slušali. I da muzika može da promeni život bilo kome. Ova su pisma priča o tome – jer smo kao i svi drugi, na kraju samo bilo ko.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price