Kultura

Bivši dječak Dražen Ričl

Zvali su ga Zijo, a još od detinjstva - Para. Ovo je, na dan saobraćajne nesreće koja je sve promenila, priča o njemu. O njegovom duhu koji i dalje svira, i duši jednog grada

/ Ilustracija VP / Screenshot
sep 19 2023, 10:24

Podeli

Dobar, ti?

Samo te dve reči mogu da se odbiju od načičkane staklene izloge dok Baščaršija budi Sarajevo mirisom kafe. Samo u tim trenucima ranog jutra, ko se baš potrudi, može čuti kako voda iz Sebilj česme i iz one dve lule kod Gazi Husrev-begove džamije otiče u istom ritmu. Dan sve pokvari. Dok turisti petinguju s golubovima, tek malo poviše grada, na Alifakovcu, jasno je da ni čovek pod brdom ni čovek na brdu ne mogu videti gradsku dušu. Priznaće i oni koji ga vole i oni koji mu traže mane da je to samo mit.

Što je Džojs za Dablin, a Kavafis za Aleksandriju, Abdulah Sidran je za Sarajevo. Čovek čiji je ritam rečenica toliko precizno oslikao kontraritam jednog grada, da bi nekome moglo biti teško razlučiti šta čemu prethodi. Sidran će uvek reći da je Sarajevo proslavilo njega, a ne on svoj grad. I priznaće to o sarajevskom mitu.

“Ako uklonimo mistifikaciju koja se oko toga stvorila, pa pokušamo tražiti neke sociološke osnove i izvore tog fenomena, ja bih pomenuo Lazu Kostića i njegovu originalnu estetičku ‘teoriju ukrštaja’. Naravno, nije Laza mislio na ovo o čemu mi govorimo, ali mi se čini da je potpuno primjenjivo i u ovoj našoj temi”, kaže Sidran pa otpije makijato. “Evo kako ide to moje logiciranje, na liniji Lazine teorije ukrštaja. Pazi! Šta ti znaš o Sarajliji Brani Đuriću? Je li on genije glumački u svojim humorističkim angažmanima? Brano iz Bombaj štampe. Jest. Brano Đurić Đuro je sin Fahrije Trtak, sestre Fahre Trtka, čovjeka kom sam svoje prve pjesme nosio, a koja je bila udata za jednog Đurića. Dakle – dijete normalnog sarajevskog mješovitog braka. Roditeljska kombinacija: Srbin/Bošnjakinja…”

Ta je “teorija ukrštaja”, po Abdulahu Sidranu dala još mnogo istinskih nosilaca onoga što se zove sarajevskim duhom. Spomenuo mi je i Zlatana Fazlića Zlaju. Spomenuo je i Dražena Ričla. Zvali su ga Zijo, a još od detinjstva – Para.

Ovo je upravo priča o njemu. Njegovom duhu koji i dalje svira i duši jednog grada.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price