Beatles
Kultura

Sve što vam je potrebno su Bitlsi

Svi savremeni žanrovi pop muzike nose u sebi manje ili više tragove Bitlsa, čak i kada se trude da budu što više samostalni i originalni

Beatles Beatles / Ilustracija Velike priče/Profimedia
avg 30 2023, 05:00

Podeli

Fanovi popularnih muzičkih žanrova krajem XX i prvih decenija ovog veka fascinirani su muzikom diktiranom novim dostignućima na planu tehnike, elektronike i industrije, kao i potrebama tržišta. Oni su okrenuti savremenom popu vezanom više za telo nego za um – antiintelektualnom i urbanom. Reč je o pop muzici i supkulturnim trendovima mladih – dens, tehno, haus, rejv, trens, džangl, dram end bejs. Osamdesete se pamte i po vorld muzici koja podrazumeva različite folklore rađene u pop i rok maniru, prilagođene novom zvuku i ukusu recipijenata. Sličan princip neguje i takozvana muzika fuzije. Zahvaljujući njoj usavršeni su mnogi pravci novije epohe: tehno fank, treš metal, disko soul ili flamenko rok. Oko navedenih žanrova nastalih pretežno u eri digitalne tehnologije okupljene su potkulturne skupine koje nose određena obeležja identiteta, saglasna muzici i zvuku koji preferiraju. 

Muzički kritičar Branimir Lokner u knjizi Rokenrol u kandžama interneta (2016) smatra da period postdvehiljaditih predstavlja vreme velikih promena u promociji muzičke i rok kulture. Pojava internet marketinga i reklamiranja preko sajtova, kanala i društvenih mreža omogućila je novi vid prezentiranja, posve drugačiji od onog koji je bio prepoznat u ranijem periodu i prošlim dekadama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price