Kultura

Jugoslovenski urlator: Kako smo zaboravili prvu rok zvezdu?

Perica Stojančić obeležio je ranu fazu jugoslovenskog roka, postavio mu temelje, podigao visoko letvicu za druge, a sebe upisao u istoriju. Za sve to nismo mu se ni približno odužili

/ Ilustracija Screenshot / Velike priče
avg 17 2023, 12:04

Podeli

Postoje ličnosti koje su ostavile značajan i neizbrisiv trag u istoriji neke sfere kulturnog života u nas, a medijski su ostale gotovo nevidljive, pa time i zaboravljene. Tipičan primer je Perica Stojančić, pionir rokenrola u SFR Jugoslaviji. Rođen je 1940. godine u Beogradu, ali je svoje detinjstvo i najlepšu mladost proveo u Nišu. Njegov hendikep je u tome što je tretiran kao provincijalac jer je sredinom šezdesetih godina u Jugi, kao i danas u Srbiji, važilo “pravilo” da ako ne živite u Beogradu za javnost praktično ne postojite. Centralizacija svega i svačega, pa i muzike. Neshvatljivo je i žalosno da se ime Perice Stojančića na internetu spominje sporadično, sa tek osnovnim biografskim podacima i pločama koje je snimio. A početkom šezdesetih bio je jedna od naših prvih rok zvezda. Svaka čast Miletu Lojpuru, njegovom atraktivnom ponašanju na sceni, egzibicionizmu i imitaciji Elvisa na kalemegdanskim plesnim večerima ranih šezdesetih, ali u odnosu na Pericu Stojančića i njegove samosvojne interpretacije rok klasika on sa određene vremenske distance deluje komično, čak karikaturalno.

Napominjem da, što se mene tiče, ovde nema ni trunke nekakvog lokalpatriotizma, već je reč o ukusu formiranom isključivo na osnovu slušanja stranih rok grupa (The Beatles, The Yardbirds, The Pretty Things, The Animals, The Who i dr.) dostupnih na Radio Luksemburgu i gramofonskim pločama nabavljenim u inostranstvu.

Tragajući za publikacijama posvećenim rok kulturi i muzici rokenrola, ime prvog velikog niškog rokera našao sam u nekoliko knjiga enciklopedijskog karaktera. Podrazumeva se da ga je Petar Janjatović uvrstio u svoju “Ex YU rock enciklopediju”. Tu se pominje njegov pevački debi iz 1959. godine u popularnoj emisiji Radio Beograda “Mikrofon je vaš” i kasniji angažman u niškom hotelu Park, kada je postao “lokalna atrakcija”. Autor pomenute Enciklopedije beleži i ugovor sa PGP RTB-om 1962, kada se preselio u Beograd u kome je predstavljen kao “urlator iz Niša”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price