Kultura Podcast Rosić i drugovi

Šta o došljacima, mladima, motorima i predrasudama misli Milica Vučković

Akademska slikarka i spisateljica bila je gošća šeste epizode podcasta "Rosić i drugovi"

/ Fotografija: Nebojša Babić
okt 21 2023, 05:00

Podeli

Gošća sedme epizode podcasta “Rosić i drugovi”, u produkciji Velikih priča, je akademska slikarka Milica Vučković koja je pre neku godinu imala zapaženu izložbu u Muzeju primenjenih umetnosti a njena knjiga “Smrtni ishod atletskih povreda” je obeležila 2021.

U oktobru je u bioskopu Balkan otvorena njena izložba “Ofsajd.” Milica je na početku objasnila ime izložbe i želju da se bavi društvenom marginom na drugi način i pitanjem: da li umetnost može da komunicira sa ljudima koji nisu njena predpostavljena publika. U toku rada na slikama Milica je susrela najčuveniju i legendarnu beogradsku prosjakinju Savku i u podcastu priča šta joj je ova žena rekla o saradnji što ju je ostavilo bez reči.

Osvrnula se i na izvlačenje nekih njenih rečenica pre nekoliko godina kada je branila prava ugostitelja u koroni, nakon čega su neki razumeli da je ona pridošlica u Beogradu pa su krenule serije pogrda “Gubi se odakle si došla, zbog tebe moje dete ne može da upiše fakultet.”

Tada se susrela s onim što je sretala na fakultetu kada je slušala kako studente iz unutrašnjosti zovu “iznutricama”. Voli ovu zemlju, svoj grad Beograd, ali smatra da je potreban remont dela našeg mentaliteta koji pati od isključivosti i predrasuda.

U podcastu se pričalo i o mladim generacijama nakon što je gošća rekla da se poslednjih godina druži sa uglavnom mladima od kojih neki izlažu u njenoj galeriji. Nema generalizacije kojoj su svi skloni kada pričaju o mladima.

S jedne strane prepalo ju je iskustvo koje je imala kao asistent u određenom periodu na fakuletu gde je zatekla deo mladih koji su bili elementarno nepismeni kada je reč o istoriji umetnosti što je, priznala je, bio i problem njene generacije u odnosu na prethodne. Mnogi studenti te generacije nisu čuli za ime Vladimira Veličkovića kome je u Beogradu tada išla revijalna izložba.

S druge strane Milica kaže da među mladim generacijama postoji veliki broj izuzetno talentovanih ljudi. Ona smatra da mladi ne moraju da reprodukuju naše svetonazore i misli da smo mi dosadili mladima i da ne vidi napredak koje su te priče izazvale. Zato joj je drago da se oni okreću svojim interesovanjima i temama i možda će to više promeniti ovo društvo.

U podcastu se dotakla i naselja u kojem su žveli ona i Rosić: Cerak-Vinogradi, zimi u Herceg Novom, šta donosi život u malom primorskom gradu, vožnji velikog motora kojim zna da ide nekoliko dana do Herceg Novog a to produženo putovanje troši na spavanje u planinama, susretu sa lisicama koje žicaju hranu, oči ovce u mraku šume punoj vukova, i kaže da je vlasništvo motora čisti zen.

Gledajte i slušajte Velike priče i sve podcaste u našoj produkciji na YouTube, Spotify i svim audio platformama

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price