Kultura

Šta da gledaju oni koji spavaju ispred televizora

Rađena prema "Pulicerom" nagrađenom romanu Vieta Thanha Nguyena, "The Sympathizer" (režija Park Chan-wook) priča je o momku koga znamo samo kao "Kapetan"

Robert Downey Jr, “The Sympathizer” / HBO / Planet / Profimedia
jun 11 2024, 05:00

Podeli

Poslednjih godina bilo je puno serija (neke su još uvek aktuelne) koje su na satiričan način pristupale svom osnovnom materijalu, iako se to isprva nije činilo kao najočigledniji izbor. U tom procesu velika količina (crnog) humora omogućila je bekstvo od doskora dominantnih, “ozbiljnih” pristupa takvim stvarima, kojima su se na taj način obično bavili holivudski “oskarovski” filmovi. U isto vreme to je amortizovalo i bavljenje “istorijskim krindžom”, tj. stvarima koje su danas superočigledno “no-no”, a nekad su bile normalne, kao i procesuiranje određenih ideoloških poruka, bilo da su one zastarele i prevaziđene, bilo da materijal omogućava (i zahteva) “držanje lekcija” usled potrebe za usklađivanjem sa današnjim trenutkom.

Ryan Murphy je nešto od takve vrste pristupa primenio u svom “Feud” serijalu, u daleko blažoj, i sofisticiranoj meri, ali i u svojim Netflix radovima kao što su “Hollywood” i “Halston” u kojima je snažan postmoderni otklon omogućio duhovitije bavljenje sadržajem. Zatim imamo serije poput “The Offer”, o snimanju filma “Godfather”, “The Minx” o fiktivnom nastanku ženskog “plejboj magazina”, “Big Cigar” o holivudskim avanturama Hueya P. Newtona, jednog od osnivača “Crnih pantera” ili “Pam & Tammy” o čuvenom (i prvom) seks-skandalu holivudskog rok para…

U svim tim serijama epoha je postmoderno razvodnjena u priču koja nikada nema pravih i žestokih oštrica, jer su ublažene komičnim tonom i stvarna drama junaka unutar kreirane satire tek kada se dotiče sada aktuelnih tema biva nešto “realnija”, emotivnija i opipljivija. Van takvih trenutaka naši junaci su od flis papira na šarenoj pozadini i mi nikada stvarno ne brinemo o njima.

Možda je to jedini put savremene satire.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price