Kultura

Sentimentalna medijska povest „sedme republike“ SFRJ

JNA kroz film, serije i muziku, ili kako ćemo opet slušati Kolibri i Nervoznog poštara

Ilustracija VP/Profimedia
jan 26 2024, 05:00

Podeli

Ne, ovo nije prvi put, ali je sad (navodno) najozbiljnije. Da se podsetimo, čitav narativ SFRJ počiva na spremnosti da se cela država suprotstavi spoljnjem neprijatelju, i povodom toga, svako muško čeljade ima da služi vojni rok godinu dana da bi bio vazda spreman. Kome je fakultet pomogao da „odloži“ bio je ženski petko, careva devojka, a verovatno je u tom odlaganju zakačio „pravi“ rat.

Znači, nema ničeg goreg nego ubrati mlado nedozrelo muško koje se nije oporavilo ni od prvog poljupca a kamoli prvog seksa, i sa 18 leta ga poslati u dogmatsku instituciju gde se logika isključuje posle prve noći. Skupljanje pikavaca, požarstvo u WC-u jer može neko da ga ukrade. Skupljanje lišća, pa šta ako će sutra da popada još više? Brisanje prašine i davanje ostava za nedovoljnu preciznost. Ustajanje pre pet ujutru, leganje pre deset uveče, jutarnja gimnastika, čaj sa bromom, vikanje UMRI DECEMBAR u stroju (vdes dhjetor, na albanskom). U stvari, meni, sa 35 godina distance, nije trebalo da traje godinu dana, a da svakom treba malo disciplinovanja i teškog labora, treba. Verovatno bih 85% studenata poslao u JNA pre prvog ispita. Što se vojske tiče, ako niste procenjeni da ste zaista sposobni, a to je možda 15%, vek u kasarni prođe sa najmanje militantnih valera. Pucanje, dva-tri puta, jednom noću. Atomski zdesna, ako je blato, pet-šest puta. Teren, možda par puta.

Ostalo vreme se rade stvari koje je Pepeljuga apsolvirala. I pišu i dobijaju pisma. To je jedini ček realnosti. Da ne zaboravimo, tokom tih godinu dana imao se izlaz dva puta mesečno, u uniformi, od 17 h do 22 h. Bionja i piva. Epifanija koja se spozna je da se „to“ možda ne zove bratstvo i jedinstvo, ali teškoća bliži ljude, i to iz istog miljea. Urbano urbanom, ruralno ruralnom. Obrazovni sistem te je već naučio da u Srbiji žive Srbi, u Hrvatskoj Hrvati, a u Bosni, ne, ne Bosanci, nego Muslimani. Pa se onda mlad začudiš odakle Zorani iz pete klupe levo, baba i deda u Kninu? Ili ako odeš u Kopački rit da gledaš žabu gatalinku i orla štokavca, iznenadiš se, otkud Srba u Vukovaru?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price