Snimanje filma o ukletoj kući u Emitvilu iz 1979. godine / Foto American International Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Profesor Danijel Sinani o najpoznatijoj ukletoj kući: Mirna je već šest godina…

Šta je istina iza paranormalnih fenomena na adresi Ocean Avenue 112?

apr 14 2023, 06:00

Podeli

Na motive o ukletim mestima nailazi se u pričama različitih kultura širom sveta, a jedna od najpoznatijih je svakako priča o ukletoj kući u Emitivilu. Emitivil je malo mesto u SAD sa populacijom od oko 10.000 žitelja, koje se nalazi na Long Ajlendu, pored grada Babilon u državi Njujork. Mesto je postalo svetski poznato nakon što je 1977. godine autor Džej Enson objavio knjigu “Amityville Horror”, koja je prodata u preko 10 miliona primeraka i po kojoj je od 1979. godine snimljen ceo serijal filmova na temu paranormalnih pojava u kući na adresi Oušan avenju 112. Pomenuta knjiga bazirana je na, kako se tvrdi, istinitoj priči porodice Lac (Lutz), koja se u decembru 1975. godine uselila u kuću i u njoj doživela veoma neprijatne paranormalne fenomene.

Bračni par Džordž i Ketlin Lac bili su u potrazi za svojom novom kućom, kada su od agenta za prodaju nekretnina saznali da se kuća na Oušan aveniji prodaje za samo 80.000 dolara, što je bila izuzetno niska cena za sve što je kuća nudila. Izgrađena u holandskom kolonijalnom stilu, u lepom i mirnom komšiluku, kuća je imala šest spavaćih soba, bazen sa grejanom vodom i dvorište koje je izlazilo na kanal, sve sa kućicom za brodove. Tek nakon što su se zaljubili u ovo zdanje, agentkinja ih je uzgred upoznala sa mračnom istorijom koju je kuća imala i u kojoj je u jednoj noći izvršeno šestostruko, jezivo ubistvo. No, Lacovi su zaključili da im se kuća isuviše sviđa da bi odustali od nje zbog nekog događaja iz prošlosti, pa su se ubrzo uselili sa svoje troje dece i psom. Ipak, na savet prijatelja, pozvali su sveštenika da pre samog useljenja osvešta kuću u kojoj su planirali da započnu novu etapu u životu.

Prvi susret sa “mračnim” silama, prema tvrdnjama u knjizi, desio se upravo prilikom sveštenikovog obilaska kuće. U jednoj sobi na drugom spratu, kada je posegnuo za svetom vodicom, čuo je navodno dubok glas koji mu je naredio da izađe iz sobe, a potom je dobio i udarac u lice od nevidljivog entiteta. Po završetku obreda, Lacovima je samo rekao da u toj prostoriji ne treba da im bude spavaća soba. Svi kasniji pokušaji da stupe u kontakt sa sveštenikom bili su neuspešni, pošto im je telefonska veza prekidana ili su sve vreme čuli statički šum koji je onemogućavao razgovor.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price