Kultura

Poslednji strelac: Još jedan propust Službe

Srpski film satrt dvama neumoljivim lokalnim faktorima: budžetom i egom

Ilustracija VP/Profimedia/promo
mar 21 2024, 05:00

Podeli

U slučaju da želite da pogledate ovaj film u bioskopima, moraćete da se potrudite malo, jer on u trenutku pisanja ovog teksta iz nekog razloga igra samo u CineStarovim dvoranama (tržni centar Ada Mall). “Iz kog razloga” možda će vam biti jasnije kada ga odgledate. Uprkos prisustvu respektabilne ekipe, ovo je i ambicijom i realizacijom više “televizijski film”. Što je prava šteta, jer je bilo materijala za jedan opak “gerijatrijski akcijaš”, kakvi su poslednjih godina veoma popularni (od “Taken” naovamo…).

Slaba izrada još više čudi s obzirom na to da film potpisuje Darko Nikolić, čiji je prethodni film (i njegovo debi ostvarenje!), “Jedini izlaz”, uprkos raznim manama na nivou scenarija, demonstrirao vrlo talentovanog autora koji standarde srpskog filma ume da na svakom nivou režije i produkcije podigne na nivo solidnih evropskih ostvarenja. I to onih krimi, kakvi poslednjih decenija dolaze iz Francuske, a potpisuju ih Cedric Jimenez, Pierre Morel ili Richard Berry, da pomenem samo neke.

Na početku filma, gde prvo imamo scenu koja na emotivan način (iako somnabulno snimljena kao da je reklama za jogurt ili puter) začas prelazi u svoju supertragičnu razradu, a potom u, u srpskom filmu i na ovaj način zaista retko prikazano, policijsko divljanje, pomislio sam – bokte, Nikolić pokušava srpsku verziju Oliviera Marchala (autora surovih i sirovih “dirty cop” ostvarenja poput “Braquo”, “36th Precinct” i “MR 73”)! Testisi su mi nabubrili od uzbuđenja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price