Kultura

Kritički vodič kroz novi srpski film

Od "Južnog vetra", preko "Dare iz Jasenovca" do Bjelogrlićevih blokbastera, koji su to trendovi u srpskom filmu u poslednje dve decenije?

/ Fotografije: Profimedia / Screenshot
avg 25 2023, 05:00

Podeli

Kada bi neko u prvom preletu preko stranica knjige “Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022” video koliko je ispisanih kritika domaćih filmova, pomislio bi da se u Srbiji kamere ne gase do “pregrevanja”, a broj filmova je ravan najmoćnijim svetskim kinematografijama. U drugom preletu bi ipak bilo jasno da stvari nisu baš takve i da je ovom knjigom obuhvaćena zaista čitava produkcija, pa tu ima i na desetina studentskih filmova, uz naravno one koje možemo nazvati “blokbasterima”.

Ova knjiga je nastavak, drugi deo, “Kritičkog vodiča” koji se bavio kinematografijom od 2000, pa je bilo logično da u ovom razgovoru sa autorima obradimo sve ono što bi se moglo nazvati fenomenima ili trendovima u srpskoj kinematografiji u poslednjih dvadeset i nešto godina.

A autori su filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, koji su u knjizi napisali tekstove o osamdeset i pet srpskih filmova prikazanih u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima tokom proteklih pet godina.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price