Kultura

Kritički vodič kroz novi srpski film

Od "Južnog vetra", preko "Dare iz Jasenovca" do Bjelogrlićevih blokbastera, koji su to trendovi u srpskom filmu u poslednje dve decenije?

/ Fotografije: Profimedia / Screenshot
avg 25 2023, 05:00

Podeli

Kada bi neko u prvom preletu preko stranica knjige “Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022” video koliko je ispisanih kritika domaćih filmova, pomislio bi da se u Srbiji kamere ne gase do “pregrevanja”, a broj filmova je ravan najmoćnijim svetskim kinematografijama. U drugom preletu bi ipak bilo jasno da stvari nisu baš takve i da je ovom knjigom obuhvaćena zaista čitava produkcija, pa tu ima i na desetina studentskih filmova, uz naravno one koje možemo nazvati “blokbasterima”.

Ova knjiga je nastavak, drugi deo, “Kritičkog vodiča” koji se bavio kinematografijom od 2000, pa je bilo logično da u ovom razgovoru sa autorima obradimo sve ono što bi se moglo nazvati fenomenima ili trendovima u srpskoj kinematografiji u poslednjih dvadeset i nešto godina.

A autori su filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, koji su u knjizi napisali tekstove o osamdeset i pet srpskih filmova prikazanih u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima tokom proteklih pet godina.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price