Kultura

Nowstalgia: Sve je rivajvl rimejka, osim kad je reboot

Razmislite koliko je novih filmskih i TV naslova poslednjih godina zaista novo, a koliko je deo postojeće franšize ili visokoestetizovanо prepakivanje starih hitova

/ Screenshot / VP
avg 27 2023, 09:16

Podeli

Cinici bi rekli da je pop kultura današnjice hrčak zarobljen u svom kotrljajućem kolutu. Nisam siguran da i dalje mogu to tako defetistički da posmatram. Uprkos očiglednim dokazima – recimo, Miley Cyrus koja peva “Used to be young” vrlo lako je mogla da bude poslednji ekser u kovčegu mojeg poimanja mladosti i, samim tim, večno mladog koktela komercijalne umetnosti što sve sa prefiksom pop nesumnjivo predstavlja.

Nekadašnji Disney devojčurak, čija Hannah Montana je izašla kad sam uveliko prestao da pripadam demografiji kojoj se primarno obraća(la), stoji pred kamerom suznih očiju i bez ikakvog ironijskog otklona izgovara “You say that time has done change me, that’s fine I had a good run”.

Ovaj promišljeni disparitet tona i slike – Miley je u tridesetim, reči pesme su u najmanju ruku za njenu kumu Dolly Parton (čije lice i dalje ne otkriva prave godine, ali to je već drugi par filera) – koincidirao je sa premijerom nove verzije njenog Disney+ specijala koji se pojavio pre nekoliko meseci, sada nazvan “Endless Summer Vacation: Continued (Backyard Sessions)”. Dakle, Miley ne samo što oseća žal za mladosti dostojan Prevera, već revidira i svoj najskoriji uradak – album istog naziva “Endless Summer Vacation” sa koga je, ako ste ikako u međuvremenu zaboravili, bengerčina “Flowers”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price