Kultura

“Nisam se mogla sjetiti datuma venčanja, sjetila sam se samo sarme”: Priče o hrani Slavenke Drakulić

Nisam se mogla sjetiti ni njihove odjeće ni njihove žurbe, ni skromne ceremonije. Samo pamtim dam smo došli kući, da je sarma bila topla i da smo je svo četvoro jeli s guštom. Jer najfinija je sarma koju ti napravi prijateljica kao vjenčani poklon

SingerGM / DPphoto / Profimedia
jan 01 2024, 09:00

Podeli

Ne znam kako je ustvari krenula ta priča o vjenčanom prstenju, pa o vjenčanjima, pa o datumima i zaboravu. Bio je vedar proljetni dan, jedan od onih kada se čovjeku čini kao da bi se moglo sjediti vani, na suncu. Ali budući da više nismo toliko mlade i lakomislene, moja prijateljica i ja ipak smo sjele u kafić. Dok smo pile sasvim pristojan kapučino bez kofeina – ona zbog tlaka a ja iz solidarnosti – njezin se pogled zadržao na mojoj lijevoj ruci s vjenčanim prstenom. Mora da ga nije zapazila ranije. Lijep ti je prsten rekla je, a gdje su ti oni ostali? Tako me naravno podsjetila da sam imala dva prije ovoga kojemu se upravo divila. Pogledala sam je malo prijekorno a zatim smo se obje nasmijale. Jer ona mi je bila kuma na drugom vjenčanju. Imala je pravo postaviti mi to pitanje. Skinula sam prsten s ruke i pokazala joj ga. Unutra je bio urezan datum vjenčanja. Oduševila se. Kako je to mudro, rekla je. Ovako ga ne možeš zaboraviti. Da, zar to nije dobro rješenje za senilne – jer sam naime zaboravila oba prethodna datuma vjenčanja! Znam samo da je da je to bilo negdje u zimu 1977. I da nam je kuma skuhala sarmu.

A s prvim prstenom bilo je ovako: moj budući i ja nismo uopće željeli vjenčano prstenje. Bilo je to u jesen 1967., mislim da je bio rujan. Prije više od četrdeset godina… Pa nije čudno da se nisam mogla sjetiti datuma i to nakon što sam se rastala deset godina kasnije. Mislim da nismo bili ludi ni za vjenčanjem ali da su njegovi roditelji, s kojima smo živjeli i koji su nas hranili jer smo zapravo bili djeca, studenti – odlučili da tako mora biti i gotovo. Njemu je bilo 20, a meni 18 godina. I bili smo jako nekonvencionalni – osim što smo potpuno ovisili o roditeljima. Oblačili smo se u hipijevsku odjeću (koja je, koje li ironije, kasnije postala moda) koja je u to vrijeme izgledala provokativno. Ja sam, na primjer, sašila dragome ružičastu košulju na cvjetiće od materijala za zastore a sebi dugačku haljinu izvezenu na rubu. On je nosio kosu do ramena a ja lenonice i vrpcu na čelu. Ili ponekad kožnatu haljinicu koja je jedva dopirala do vrha bedara. Nismo jeli meso, studirali smo sociologiju, indologiju, svjetsku književnost, povijest, filozofiju i sve nešto tako, čitali smo Fromma i Marcusea, slušali Dylana i putovali po Europi autostopom. Njegovi roditelji, liberalni i dobronamjerni, nisu zapravo znali što bi s nama. Možda su vjerovali da će nas vjenčanje uozbiljiti? U to ime kupili su nam zlatno vjenčano prstenje a vjenčanje je obavljeno u općini Maksimir. Sjećam se da je matičar nešto dugo govorio o obavezama, da su i jedni i drugi roditelji bili smrtno ozbiljni a mi smo se smijuckali kao da je vjenčanje nešto jako smiješno i blesavo. Moji su roditelji mislili (i pokazivali ) da je to ludost koja nikome ne treba – čemu se vjenčavati u tim godinama, a da mlada uopće nije bila u drugom stanju? Uz to, ni mladoženja im se baš nije dopadao, onako dugokos (iako su ga njegovi namolili da se za tu priliku ošiša) i u čudnoj šarenoj odjeći koja se ne pristoji muškarcu. Njegovi su pak roditelji mislili da je nezgodno da živimo zajedno a da se to ipak nekako ne formalizira. A prstenje je bilo simbol te nama smiješne formalnosti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price