To je taj Haris
Kultura

Nije to taj Haris

Nije ovo priča o pevaču koji je postao mim i metafora patetičnosti. Ovo je priča o pravom Harisu i njegovim pesmama

To je taj Haris To je taj Haris / Ilustracija Velike priče
apr 07 2024, 05:00

Podeli

Takav je Džek. Naročito kada je dobra žurka. Njegovi prijatelji prepričavali su sto puta da ako se party zahukta u dobrom pravcu, nikada ne bi odlazili u toalet, ni ako je baš hića. U tom slučaju, njihovim devojkama, koje bi ostale same u gužvi, prišla bi senka, spustila naočare za sunce na vrh nosa i pogledala ih očima koje imaju magnetnu privlačnost. Desilo bi često da kada izađu iz toaleta devojke više ne budu u gužvi, već na izlazu, sa senkom pod ruku. I niko nije mogao da se ljuti, jer ko bi odbio Džeka Nikolsona.

Ipak, te večeri, u vili slikara Perice Županovića u Sen Tropeu – a legenda kaže da su baš te večeri u istoj kući bili i Gypsy Kingsi i Silvester Stalone i Elton Džon i Helena Kristensen i Sting – bio je posebno nadahnut.

Kada je brka sa šeširom uzeo mikrofon da otpeva neku od pesama koje su ga i uvele u to društvo, Džek se siroma’ toliko uzbudio, da se popeo na jedan sto i toliko po njemu skako da je sto popustio brže od tuđih devojaka.

Brka sa šeširom bio je stari sarajevski mangup, pa licem nije odao uzbuđenje. Samo će decenijama kasnije, zbog takvih žurki i svega što je proživeo družeći se sa svetskim jet setom, žestoko popizdeti svaki put kada mu prišiju da je „narodnjak“.

Čovek sa kojim uživajući duete pevaju Monserat Kabalje i Sting, istina i nije baš narodnjak. Ali je s protokom vremena sačuvao svu sirovost u izrazu i svu tananost u interpretaciji, o kojoj originalni narodnjaci mogu samo da sanjaju.

Od svih njih, smeštenih u taj žanr, niko recimo tako dostojanstveno nije pevao o rastancima. O tome da ništa lijepo ne traje. O tome da će se oni već jednom sresti, i da će se poznati i po mraku, po meraku i po ljepoti što ne prolazi. O tome da bi lepo bilo da ih ljudi ponovo vide zagrljene i srećne i da ljubav pobedi tu bitku.

A onda je ovog proleća uključio prednju kameru. Nije to taj Haris i nije ova priča o tom Harisu, o pevaču koji je postao mim i metafora patetičnosti. Ovo je priča o pravom Harisu i njegovim pesmama koje su ga učinile pravim i zapravo omogućile da njegov pad u očima javnosti ovih dana napravi toliki tresak.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price