Kultura

Nije Pričigin makar što

Nema te estradne, kazališne ili sportske zvijezde koja vam neće reći da je splitska publika najzahtjevnija i da pred njom ima najveću tremu. A ova naša, pričiginska, brate mili, kao da je s bečkog novogodišnjeg koncerta stigla

Od picigina do Pričigina / Foto arhiva autora
mar 05 2023, 06:00

Podeli

Jedna od najvećih priča u mojem životu vezana je pupčanom vrpcom upravo uz – pričanje. Uz pričanje priča. Uz pričanje priča na festivalu, gdje nema ni konkurencije niti pobjednika. Uz “Pričigin”.

Za početak, malo sportsko-rekreativne edukacije: znate li što je picigin? Zacijelo ste čuli za nj, možda ste poneki prizor te igre vidjeli na fotografiji, TV-ekranu, ili čak uživo na čuvenoj splitskoj gradskoj plaži Bačvice, ali tek rijetki shvaćaju samu esenciju tog naizgled banalnog nabacivanja lopticom u morskom plićaku: riječ je o najhumanijoj, najplemenitijoj igri na svijetu. U piciginu ne postoje protivnici, samo suigrači, svi s istim ciljem – da balun po svaku cijenu što dulje ostane “suv”. U prijevodu, da loptica nakon što više udaraca dlanom prvi put upadne u more. Svaki suigrač je pritom spreman žrtvovati bol u svakom zglobu, svakom rebru i kralješku, samo da odbije nesmočeni balun nazad uvis. Izvode se pritom fascinantne trkačke, skakačke, pa i letačke bravure (ne zaboravite: u što plićem moru, jer već ono do koljena predstavlja granicu koja profesionalce dijeli od amatera) koje pamte samo oni i poneki promatrač. Idealno je kad ekipu čini petero sudionika, pritom bez ikakvih ograničenja u spolu i životnoj dobi, što picigin – osim najplemenitijom – čini i najdemokratičnijom igrom.

Ako vas zanima više detalja, guglajte već danas, a ova se priča seli vremeplovom u daleko ljeto 2006, na terasu kafića u centru Splita, nepun kilometar zračne linije od Bačvica. Tamo sam i tada čuo dvije najromantičnije rečenice u svom radnom životu: “Pare su moja briga, svi će dobiti honorar i sve prateće troškove. Ti mi trebaš za sastavljanje programa, razumiš, ja san hardver a ti softver.” Izgovorio ih je profesor Petar Filipić, za prijatelje barba Pero, makroekonomist s neočekivano širokim spektrom interesa i (tad već) bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta. Idejni začetnik splitskog festivala pričanja priča.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price