Kultura

Nećete verovati šta je morala da obuče za turneju

U vreme holivudskog štrajka kad je crveni tepih ad acta, kostimi za turneje aktuelnih (i vanvremenskih) diva dominantno pune stupce zabave i modnih portala

Madona / Foto SplashNews.com / Splash / Profimedia
nov 06 2023, 05:00

Podeli

Krajem avgusta, Beyoncé se putem Instagram storija obratila svojoj košnici fanova, zamolivši one koji će prisustvovati budućim datumima Renaissance World Tour da dođu od glave do pete u srebrnoj. To je, kako je istakla, njena rođendanska želja. “Okružićemo sebe sjajem ljudske disko kugle svake večeri”, napisala je. “Reflektujući radost onih oko nas.” Bio je to redak zahtev žene koja se poslednje decenije gotovo potpuno povukla iz medijskih interakcija, preferirajući da njena muzika govori umesto nje. I svi su razumeli zadatak: čizme iznad kolena koje kao da su napravljene od alu-folije, glitter i šljokice za izvoz, bleštave Telfar torbe i kaubojski šeširi sa cirkonima… Srebro je postalo “simbol renesanse”, signal koji upućujete istomišljenicima, prepoznatljiv kao bilo koji famozni logo brenda.

Sve što Beyoncé radi registruje se kao viral, ali Renaissance turneja je prerasla u kulturološki pokret. Živimo u vremenima čija merna jedinica je tenzija, i te koncerte – grandiozne, visokoestetizovane, maestralno producirane – rado prepisujemo sebi kao protivotrov apokaliptičnim vestima. Na kraju nije ni važno da li ste u toj dvorani ili gledate spektakl na snimku – imaju gotovo isti katartičan efekat, vraćajući nam osećanja na “fabrička podešavanja”, bilo da je olakšanje, euforija ili tuga.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price