Kultura

Kako smo ogluveli

45 godina vokmena i drugara

/ Ilustracija Freepik
jul 11 2024, 05:41

Podeli

Danas su svi na slušalicama. Ciljana demografija koja nosi prevelike ili premale slušalice ne postoji. Žičane ili bežične sada više nije stvar prestiža već slobodne volje. Audio-sadržaj nikada nije bio sveobuhvatniji, ličniji, demokratskiji, a pritom danas više niko ne sluša radio osim bumera u kolima. Muzika je svuda ali ljudima sve manje znači. Podkasti su svuda, ali smo sve zaglupljeniji.

Slušalice više nisu znak pripadanja određenim (snobovskim) serklovima, kao ni all star patike, pogotovo od kad je “Čak Tejlor” u vlasništvu firme “Najki”. Zato je, verovatno, obeležavanje 45 godina od početka prodaje vokmena samo istorijska i fenomenološka stvar.

Jer vokmen nisu samo slušalice.

Jula, prvoga, 1979, u prodaji se pojavio uređaj Sony Walkman TPS – L2, i koštao je oko 150 američkih dolara. Znači, prestižna stvar kao i CD plejer koju godinu kasnije. Legenda kaže da je negde godinu dana ranije Nobutoši Kijara, zaposlen u ovom tehnološkom gigantu, na posao došao sa improvizovanim mini-kasetofonom u koji su bile uključene takođe improvizovane slušalice.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price