Kultura

Kako se postaje Karl Lagerfeld

Oštroumna, sočna, i izuzetno glamurozna francuska serija ne pretvara se da će biti sveobuhvatan prikaz ovog enormno komplikovanog čoveka

Karl Lagerfeld, 2010. godine / Stefan Kiefer / imageBROKER / Profimedia
jun 14 2024, 05:00

Podeli

Danas, kada su društvene mreže staklena bašta brižljivo gajene ideje o sopstvenom imidžu, intimna priča o čoveku koji je svojeručno oblikovao način na koji ga svet vidi može da deluje podjednako blisko i zastarelo. Ali šta ako je taj čovek jedan od najznačajnijih stvaralaca dvadesetog veka, koji je zatim promenio i način na koji mi danas koristimo modu u cilju sopstvenog estetskog narativa?

Reč je naravno o Karlu Lagerfeldu, kreatoru koji je do poslednjeg dana bio neprikosnoveni Kaiser modnog sveta. Počevši kao groteskni autsajder iz Nemačke, Lagerfeld je iskoristio svoj genijalni smisao za stvaranje fame da ostavi trag na mnoge modne kuće, pruži veštačko disanje kući Chanel koja je pre njega bila na samrti i izmašta sebi imidž tako prepoznatljiv – bela kosa, tamne naočare, rukavice bez prstiju i uštirkani okovratnici – da bi mogao komotno biti emoji za modnog dizajnera.

Njegov mukotrpan ali zaslužen uspon u Parizu sedamdesetih tema je “Becoming Karl Lagerfeld” – oštroumne, sočne, i izuzetno glamurozne francuske serije, čiji je najveći kvalitet u tome što se ne pretvara da će biti sveobuhvatan prikaz ovog enormno komplikovanog čoveka. Umesto toga, šest dinamičnih epizoda nudi amblemske incidente (ili bolje reći, tačke pritiska) koji nas iznenađujuće duboko uvode u lik što je neumorno stremio napred, podstaknut ambicijom, usamljenošću i izraženim instinktom za samoodržanje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price