Kultura

Poslednja stvar koja ovom svetu treba su Crocs kaubojke

Pogledajmo istini u oči umesto u cipele – ugly shoes su tužna istina o stanju fashion ekosistema u doba inflacije jer, hteli to da priznamo ili ne, one jesu ono što ozbiljno načetu retail industriju drži u kakvoj-takvoj vertikali

CROCS/Mega / The Mega Agency / Profimedia Similar
okt 16 2023, 08:43

Podeli

Prvi put sam glomazne Balenciaga Triple S video 2017. u pariskoj Galerie Lafayette, neposredno nakon što se svetom prolomila pomama za patikama koje su toliko nezgrapne da su obrnule igricu i postale vrhunac dizajna. Niti sam imao osamsto jura u džepu, niti bih ih pri čistoj svesti i zdravoj pameti tad dao na glorifikovani par Walkmaxx patika, ali je nešto u njihovom sumanutom colorwayu i tom (sad već legendarno) komično predimenzioniranom đonu prosto mamilo da ih makar probam.

Na njima je bio potpis jedne od istorijskih modnih kuća i to ni manje ni više nego omiljenog mi couture kontraša Cristobala Balenciage, ali su takođe “na prstima” imale i oznaku veličine poput jeftinih kineskih patika iz bloka 70. Koštale su kao prestižan par ozbiljnih oksford cipela od najfinije kože, a napravljene su od istog najlonskog materijala kao i patike koje sam već imao na nogama i koje su me koštale deset puta manje. Na kraju krajeva, nisam mogao da odolim tome što su mi po ko zna koji put demistifikovale “Car je go!” prirodu modnih tendencija.

Setio sam se ovoga kad mi je Marko Prelević prošle nedelje poslao sliku sumanutih Crocs kaubojskih čizama, sugerišući ih ih temom koja bi mogla da zanima vas, čitaoce Velikih priča – koji, po nekom našem estetskom poimanju naše demografije, verovatno ne nosite ni Crocs ni kaubojske čizme (ne osuđujemo, samo smatramo).

Prozvođači gumenih natikača koje izgledaju kao da su Ementaler i penasti valjak dobili dete u grehu, pre neku nedelju teasovali su svoj najnoviji model: crne kaubojke gde je osnova od gume nadograđena glatkom kožom kroko teksture i sa western radom, a na kraju ukrašena mamuzama (koje možete da skinete i stavite ponovo po potrebi, jer biti spreman to je sve ili kako se već kaže).

“Džon Vejn nije ni sanjao da će obuća koji je proslavio jednog dana dolaziti sa rupama za ventilaciju.”, reče jedan korisnik Twittera.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.