Goran Bogdan
Kultura

Je li Goran Bogdan jedini istinski “novi Rade Šerbedžija”?

Taman kad je čovjek mogao pomisliti da je Rade jedinstvena pojava, pojavio se Goran Bogdan, prvi koji je nakon Šerbedžije izgradio svejugoslavensku karijeru, unutar koje čovjek više i ne zna je li on glumac iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije

Goran Bogdan Ilustracija VP/izvor fotografija Profimedia
апр 23 2023, 05:00

Podeli

Malo tko je imao takav profesionalni i životni put, s toliko teških izazova pred sobom kao Rade Šerbedžija, da bi nakon svega ostao na sceni kao realno najveći glumac i svestrani umjetnik s jugoslavenskih prostora. Šerbedžija dakle, ne samo što traje, i to traje na vrhu, bez kreativnog pada, što je već samo po sebi nevjerovatno, nego on nije netko tko se uspeo na vrh i tamo bez velikih turbulencija ostao do poznih godina.

Upravo suprotno, on je uspio unatoč okolnostima koje su mu bile sve, samo ne naklonjene, da bi onda te nesretne okolnosti okrenuo u vlastitu korist, ostavši do kraja isti, ne kompromitirajući se ni u ljudskom, ni u političkom smislu, uz poljubac sreće koji se dogodio s Milčom Mančevskim i prijelomnim filmom ‘Prije kiše’.

Za razliku od nekolicine njih, jednako talentiranih i uspješnih koji su također ostali svoji, ali koje je raspad Jugoslavije sa svim užasima koji su uslijedili brutalno zaustavio i onemogućio da pruže najbolje od sebe u najkreativnijim godinama, on je uspio izgraditi novi život i potpuno drugu karijeru, istovremeno ne prekidajući vezu sa zemljom iz koje je potekao i u kojoj je postao zvijezda. Rade je, ukratko, od rata do danas nastavio egzistirati kroz tri paralelne karijere, međunarodnu filmsku, jugoslavensku muzičku i teatarsku na Brijunima, na kojima je izgradio paralelni svemir u kojem se Jugoslavija nije raspala i u kojem nismo postali neljudi, i koji funkcionira kao puno autentičnija inačica ondašnjeg KPGT-a od one koja i dalje nosi to ime.

Goran Bogdan je jedina istinska zvijezda post-Jugoslavije i živi dokaz da jedinstveni kulturni prostor jeste preživio. I bez obzira jeste li imali sreću da ga gledate u kazalištu, u ‘Fargu’, u ‘Šutnji’, filmu ‘Otac’ ili u sjajnoj ulozi Mustafe Golubića, u ‘Senkama nad Balkanom’, svima je očito koliko je taj čovjek talentiran i koliko je sve ono što je nominalno moglo biti protiv njega pretočio u svoju korist

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price